Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 06. 2013. 12:27 >> 15:23

ZBOG BERZI

Saudijci zamijenili dane vikenda

Zbog neusklađenosti sa svjetskim berzama i privredom Saudijci su danas promijenili dane vikenda.

U Saudijskoj Arabiji do danas su dani vikenda bili četvrtak i petak, ali će od danas to biti petak i subota. Na taj potez su se odlučili kako bi prilagodili svoju rastuću privredu svjetskoj, stoji u danas objavljenom kraljevskom dekretu.

No, Saudijci nijesu prvi koji su se odlučili na taj potez. Prije njih to su napravile sve ostale zemlje Zaljeva - Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjeni arapski emirati.

Promjena dana vikenda približiće ovu veliku privredu novim investicijama, a povoljno će djelovati i na saudijsku berzu, najveću berzu arapskog svijeta koja radi pet dana sedmično, ali se do danas samo tri od tih pet dana poklapalo s radnim danima ostalih svjetskih berzi.

Nova radna sedmica  u vladinim kancelarijama i ministarstvima sprovodiće se već od iduće sedmice dok će se u školama i na univerzitetimasprovoditi početkom nove akademske godine.

Ovoj promjeni isprva se protivio kler zbog konzervativne islamske vehabijske škole prema kojoj je subota sveti dan Jevrejima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније