Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 07. 2013. 09:11 >> 13:45
8

POLOŽIO ZAKLETVU

Egipat: Mansur umjesto Morsija

Predsjednik Ustavnog savjeta Adli Mansur koji će biti na čelu prelazne vlasti položio zakletvu u Ustavnom sudu. Svrgnuti predsjednik Egipta, Mohamed Morsi, prebačen je jutros u zgradu Ministasrstva odbrane, iz "preventivnih razloga" kako je navela vojska. Čelnici armije saopštili su da on više nije predsjednik, objavljuje vodeći egipatski list Al-Ahram. Glavnokomandujući egipatske Vojske, Abdel Fatah Al Sisi, obratio se sinoć egipatskom narodu, nakon čega je uslijedilo slavlje na trgu Tahrir. Umjesto Morsija na čelo države vojska je postavila predsjednika Ustavnog suda.

 

Mansur, koji je po isteku ultimatuma odlukom vojske imenovan na čelo Egipta, položio je zakletvu u Ustavnom sudu, na mjesto privremenog predsjednika te zemlje.

Morsi je sinoć, zajedno sa čelnicima Muslimanske braće, držan u kućnom pritvoru. Republikanska garda je uhapsila većinu bliskih saradnika svrgnutog predsjednika, a upali su i u prostorije televizije Al Džazira, zabranivši im da prenose okupljanje Morsijevih pristalica.

Jutros je u raketnom napadu na policijsku stanicu u egipatskom gradu Marsa Matruh, prema preliminarnim podacima, smrtno stradalo šest policajaca. Još uvijek nema informacija o odgovornim za napad. U gradu su nastavljene velike demonstracije pristalica svrgnutog predsjednika.

 

Podsjetimo, sinoć je vojska ispunila svoje prijetnje i svrgla predsjednika Mohameda Mubaraka s vlasti.

General Abdel Fatah Al Sisi je, predvodeći vojni vrh, rekao demonstrantima da je Morsiju predlagano da dobrovoljno podnese ostavku "ali je on to odbio“.

 

Amaterski snimak Morsijevog privođenja:

 

Egitap, prema riječima Al Ssisija, očekuje :

 

- Privremenu suspenziju Ustava;

- Predsjednik Vrhovnog ustavnog suda raspisaće prijevremene predsjedničke izbore;

- Prelazni period će trajati do izbora novog predsjednika. Predsjednik Ustavnog suda će imati predsjednička ovlašćenja;

- Biće formirana tehnokratska vlada;

- Vrhovni ustavni sud će pripremiti nacrt zakona i pripremiti parlamentarne izbore;

- Biće osigurana sloboda izražavanja i sloboda medija.

Vojni vrh Egipta podržao je plan političke tranzicije koji su zajednički predložila opozicija i vjerske vođe muslimana i hrišćana.

Agencije navode da je sinoćnje obraćanje izazvalo oduševljenje i vatromet na ulicama Kaira.

Nakon generala Al Sisija, javnosti su se obratili ljudi koji su dobar dio dana s njim bili na sastanku. Šejh Univerziteta al-Azhar kazao je da podržava potez vojske i sve Egipćane je pozvao na pomirenje.

Koptski vjerski vođa Tavadros takođe podržava vojsku. "Svi smo se skupili ispod iste egipatske zastave", rekao je.

Opozicioni lider Mohamed El Baradei založio se za pravdu za sve Egipćane. 'Ulica je platila veliku cijenu za bolju političku budućnost', rekao je.

Morsi Egipćanima: Mirno se oduprite

Mohamed Morsi pozvao je sinoć Egipćane da se "mirno" odupru "državnom udaru" vojske koja je objavila da je on uklonjen s vlasti, rekao je za AFP jedan od njegovih najbližih saradnika.

"Predsjednik poziva sve Egipćane da se mirnim putem odupru puču, što će i on učiniti", rekao je izvor koji traži da mu se ne objavi ime.

"Ono što su (vojska) uradili je ilegalno, oni nemaju ovlašćenje da to urade", rekao Morsijev saradnik.

 

Što se dešavalo prije obraćanja vojnog vrha 

Pješadijske trupe, uz podršku oklopnih snaga i komandosa, raspoređene su večeras širom Kaira, gdje su opkolile ključne objekte i zaposjele glavne raskrsnice.

Agencije prenose da su vojnici, uz podršku oklopnih transportera i u punoj borbenoj opremom, raspoređeni na mostovima i strateškim lokacijama u blizini mjesta na kojima su u toku skupovi Morsijevih pristalica.

 

Vojska bodljikavom žicom ogradila predsjednika

Rojters izvještava da je egipatska vojska postavila bodljikavu žicu i metalne ograde oko rezidencije predsjednika Morsija i rasporedila oklopna vozila i vojnike kako bi spriječila njegove pristalice da sa obližnjeg protesta dođu do predsjedničke palate.

 

SAD „vrlo zabrinute“

O napetostima u Kairu oglasio se američki Stejt Dipartment, s porukom da su Sjedinjene Američke Države vrlo zabrinute stanjem u Egiptu.

„Stanje u Egiptu je i dalje neizvjesno i SAD ne može da potvrdi da li je u toku vojni udar. Vrlo smo zabrinuti zbog onoga što se događa na terenu“, rekao je portparol Jen Psaki.Zatvorska kazna premijeru

Apelacioni sud potvrdio je zatvorsku kaznu za premijera Hišama Kandila i uklonio ga sa vlasti, javlja Rojters.

Pojedine agencije javljaju da je Vojska podržala plan za političke promjene u zemlji koji podrazumijeva kratak period prelazne vlasti poslije koje bi uslijedili predsjednički i parlamentarni izbori.

Očekuje se da vjerski lideri i vođa opozicije Mohamed El-Baradej predstave plan za izlazak iz trenutne krize.

 Morsi je ranije danas odbio ultimatum egipatske vojske. "Neću se povući, a koncetraciona vlada treba da izvuče Egipat iz krize".  "Svrstavanje vojske na bilo koju stranu je neprihvatljivo", kazao je.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније