Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 07. 2013. 23:27 >> 23:29

I DALJE PROBLEMI

Egipat: Danas više od 100 povrijeđenih

Najmanje 100 osoba povrijeđeno je u sukobima pristalica i protivnika svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, u njegovom rodnom gradu Zakaniku, javilja agencija Anadolija.

"U blizini Fetih džamije pristalice Morsija protestovale su protiv državnog udara. U tim trenucima došlo je do susreta sa Morsijevim protivnicima. Više od 100 ljudi je povrijeđeno", rekao je za agenciju Anadolija direktor Hitne pomoći Šerif Mekin.

Bezbjednosne snage saopštile su da su u taj grad upućene jedinice egipatske vojske.

Ministar vanjskih poslova Egipta Mohamed Kamel Amr rekao je da je u telefonskom razgovoru uvjeravao američkog državnog sekretara Džona Kerija da svrgavanje s vlasti predsjednika Morsija nije bio vojni udar.

Definisanje onoga što se u Egiptu dogodilo u srijedu je veoma značajno, jer bi vojno svrgavanje izabranog lidera moglo dovesti do ekonomskih sankcija i ukidanja ključne američke pomoći Egiptu, prenio je Reuters.

"Američka strana je strateški partner Egipta i dobrobit naše zemlje je značajna za njih", rekao je Amr, koji je Morsiju ponudio ostavku u utorak, ali je ostao na mjestu ministra vanjskih poslova dok se ne imenuje nova prelazna tehnokratska vlada.

"Nadam se da oni shvataju situaciju na pravi način, ali u svakom slučaju ne radi se o vojnom udaru, već o volji naroda", rekao je Amr.

El Baradej odbio mjesto premijera 

Egipatske vlasti predložile su bivšem guverneru Centralne banke Faruku el Okdau mjesto premijera privremene vlade, pošto je lider opozicije Muhamed el Baradej to odbio, prenio je list "Al Ahram", pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

 

Kako navodi list, razgovori sa El Okdaom, koji se sada nalazi u Londonu, započeli su nakon što je El Baradej odbio da preuzme mjesto premijera, jer bi, kako je naveo, radije služio državi nezvanično.

U međuvremenu, pominju se i druga potencijalna imena za premijera ako i El Okda odbije ponudu, kao što su bankar Adel El Laban i Mohamed Goneim.

Privremeni kabinet bi trebalo da ima tri zamjenika premijera - prvi će biti odgovoran za bezbjednost, drugi za ekonomiju, a treći za socijalnu pravdu, navodi "Al Ahram".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније