Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 07. 2013. 22:10 >> 23:34
2

NEMA MIRA

Egipat: Nove žrtve, vojska ispred TV

U sukobima u Kairu i drugim oblastima poginulo je 17, a ranjeno više od 300 osoba, saznaje kanal Al Džazira iz medicinskih izvora. U međuvremenu, vojna oklopna vozila raspoređena su ispred zgrade državne televizije.

Više od tri sata traju protesti Morsijevih pristalica i protivnika u Kairu. Sukob je počeo nešto prije 20 sati, kada su stigli na jedan most u Kairu, oko 200 metara od državne televizije, a 15 do 20 minuta hoda od glavnog trga Tahrir, gdje se nalazi mnoštvo kako bi proslavilo pad svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija.

Demonstranti su se sukobili, a oko 20.30 sati stigle su i policijske snage. Situacija je bila apsolutno izvan kontrole.

Oko 21 sat došlo je do sukoba s policijom, djelimično je ugašena ulična rasvjeta i bilo je prilično teško pratiti šta se tačno događa na mostu u Kairu.

Međutim, situacija se potom donekle smirila, jer su se anti-Morsijevci počeli povlačiti prema trgu Tahrir, gdje je i dalje mnoštvo koje slavi pad Morsijev pad.

Strahuje se od dodatnog usložnjavanja situacije zbog mogućih masovnih sukoba oko Trga, ako dođe do kontakta dvije grupe.

Pro-Morsijevi demonstranti okupili su se i oko zgrade državne televizije. Ondje je, prema dostupnim informacijama, stacionirana i vojska.

Erdogan: Nismo dobili zahtjev za azil Mursija

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, na konferenciji za novinare u Istanbulu, izjavio je da Turska nije dobila nikakav zahtjev za azil svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, javila je agencija Anadolija.

Na pitanje novinara da li je istina da su Turska ili Katar dali dozvolu za azil Morsiju, Erdogan je kazao da Turska nije ni primila takav zahtjev.

"U Tursku nije došao nikakav zahtjev za azil. A i ponuda za azil nije nešto o čemu trenutno razmišljamo", rekao je turski premijer.

Istakao je da je svrgavanje predsjednika Morsija direktan udar i prijetnja demokratskoj vladavini jedne zemlje.

“Ne smijemo zaboraviti da je u Egiptu sve do prije dvije godine postojao jedna autoritarni režim koji je trajao oko 30 godina. Ali prije godinu dana, egipatski narod je sa oko 52 odsto glasova, izabrao predsjednika države. Nakon samo godinu dana, nekima se u toj zemlji ne sviđa ono što je postigao Morsi. Ne može se silom uklanjati demorkatskim putem izabran lider. Ovo je udar na demokratiju", kazao je Erdogan.

Turski premijer je napomenuo da svaki lider pravi greške, istakavši da samo narod svojom voljom i svojim glasom može odlučiti o liderima koje žele da vide na čelu države.

Na desetine hiljada osoba okupilo se ranije danas na centralnom trgu Rabiatul Adevije u glavnom gradu Egipta, Kairu, kako bi dali podršku svrgnutom predsjedniku Egipta Mohamedu Morsiju, dok su ispred sjedišta Republikanske garde ubijene četiri osobe, javljaju reporteri agencije Anadolija.

Simpatizeri svrgnutog predsjednika Mursija okupili su se na centralnom trgu kako bi protestovali protiv vojnog udara kojim je svrgnut Morsi.

Protesti se održavaju pod simboličnim nazivom "Ne, vojnom udaru", a okupljeni demonstranti uzvikuju slogane kao što su "Probudi se Sisi, naš lider je Morsi!", "Morsi živ nam bio!", i "Ne želimo diktatore!".

Među okupljenim demonstrantima se nalaze i žene i djeca i njihov broj se konstantno povećava, dok najveći broj njih nosi egipatske zastave i fotografije Morsija.

Prema posljednjim podacima, preduzete su sve potrebne mjere kako bi se uspostavila sigurnost demonstranata i kako ne bi došlo do incidenata.

Takođe, ispred sjedišta Republikanske garde u Kairu pucano je na pristalice Morsija te su tom prilikom ubijene četiri osobe.

U međuvremenu, privremeni predsjednik Mahmut raspustio je Gornji dom parlamenta i imenovao novog šefa obavještajne službe.

 

Za manje od 24 sata situacija u Egiptu potpuno se preokrenula.

Prvi demokratski izabrani predsjednik svrgnut je s vlasti i stavljen u kućni pritvor, a protiv više od 200 ljudi iz njegove partije, koja je prije godinu i po dana dobila skoro polovinu glasova na izborima, izdati su nalozi za hapšenje.

Nekoliko TV stanica koje su bliske Muslimanskom bratstvu više ne emituju program, a državne štamparije odbile su da štampaju novine pod kontrolom Partije pravde i slobode.
Vojska je uhapsila lidera ove stranke, a u javnost su dospjeli i navodi o povezanosti svrgnutog predsejdnika sa ekstremistima. 
S druge strane, koalicija islamističkih snaga, predvođena Muslimanskom braćom, osuđuje hapšenja i gašenje medija i poziva Egipćane na masovne proteste širom zemlje. 
Vojska i dalje patrolira ulicama, a opozicioni demonstranti i dalje su na ulicama. Oni ističu da su Muslimansku braću smatrali prelaznom vlašću čiji je mandat istakao i da je vrijeme za nove promjene.

Poslije prvobitne uzdržanosti i komentara da ne podržavaju vojne intervencije, zapadne zemlje sada ističu da treba što prije uspostaviti civilnu vladavinu i demokratski sistem u Egiptu. 
Američki predsjednik podsjetio je da je Morsi bio izabran na izborima i istakao da njegova zemlja ne podržava nijednog pojedinca i stranku u Egiptu. 
Privremeni predsjednik Egipta Adli Mahmud Mansur, polažući zakletvu, izjavio je da će očuvati sistem republike i braniti duh revolucije iz 2011. i interese naroda. Rekao je da su novi izbori jedini put naprijed, ali nije dao nikakvu naznaku kada bi oni mogli da budu održani. 
Egipatske vlasti predložile su bivšem guverneru Centralne banke Faruku el Okdau mjesto premijera, pošto je lider opozicije, Muhamed el Baradej, to odbio.

Egipatska vojska saopštila je da neće preduzimati proizvoljne mjere protiv bilo koje političke grupe i da će garantovati pravo na protest, sve dok demonstranti ne prijete nacionalnoj bezbjednosti. 
"Mudrost, istinski nacionalizam i suštinske ljudske vrijednosti za koje se sve religije zalažu, zahtjevaju od nas da izbjegnemo preduzimanje bilo kakvih vanrednih ili proizvoljnih mjera protiv bilo koje frakcije ili političke struje", navodi se u saopštenju vojske objavljenom na društvenoj mreži Fejsbuk, koje je prenio Rojters.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније