Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

18. 11. 2017. 10:19 >> 09:47
2

VETO RUSIJE

Blokirana istragu o upotrebi hemijskog oružja

Rusija je drugi put u roku od 24 sata stavila veto na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) kojom bi se za 30 dana produžio mandat istražiteljima koji ispituju upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

Za rezoluciju koju je predložio Japan, glasalo je 12 od 15 članica Savjeta bezbjednosti UN. Pored Rusije, veto je uložila Bolivija, dok je Kina bila uzdržana.

Rusija je ocijenila da nije potrebno produžiti mandat. To je 11 ruski veto u Savjetu bezbjednosti UN vezano za Siriju, čiji režim podržava Moskva.

Rusija je nekoliko sati ranije takođe uložila veto na nacrt rezolucije koju su predložile SAD o nastavku mandata misije JIM.

JIM je skraćenica na engleskom za Zajednički istražni mehanizam, odnosno zajedničku misiju UN i Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja koja istražuje upotrebu hemijskog oružja u Siriji. Mandat tog istražnog tijela ističe 18. novembra.

SAD su predložile produžavanje mandata na godinu dana, dok je Japan predložio kraći rok od 30 dana.

Stručnjaci su krajem oktobra zaključili da je avion sirijskih vlasti bio uključen u napad nervnim gasom sarinom u aprilu u Han Šeihunu, gdje je stradalo više od 80 ljudi. Sirijske vlasti su to negirale i navele da su pogodile pobunjeničko skladište u kojem su bile hemikalije.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli optužila je Rusiju da podriva dalji rad na sprečavanju hemijskih napada, dok je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao da su zapadne zemlje sabotirale istragu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније