Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta; B.V.

25. 11. 2017. 08:54   >>  08:23

U VAŠINGTONU

SAD ipak ne zatvaraju kancelariju PLO

Adminstracija predsjednika SAD Donalda Trampa povukla je sinoć odluku o zatvaranju palestinske kancelarije u Vašingtonu, najavivši umesto toga da će nametnuti ograničenja koja će, kako se očekuje, biti ukinuta u roku od 90 dana.

 

Zvaničnici SAD su prošle sedmice rekli da misija Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) ne može ostati otvorena jer su Palestinci prekršili odredbu zakona te zemlje kojom se zahtijeva zatvaranje predstavništva ako oni pokušaju da pokrenu postupak protiv Izraelaca u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

To je dovelo da velikog jaza u odnosima SAD i Palestinaca koji su prijetili da će prekinuti komunikaciju s Trampovom administracijom i tako omesti njegove napore da posreduje miru na Bliskom istoku prije nego što je to posredovanje zapravo i počelo.

SAD su najprije zatvaranje odgodile za sedam dana, rekavši da razrađuju detalje, prije nego što su se kasno sinoć predomislile dok je u zemlji praznični vikend povodom Dana zahvalnosti.

Portparol Stejt departmenta Edgar Vaskez je rekao da su SAD savjetovale PLO kancelariji da ograniči svoje aktivnosti na one koje se odnose na postizanje trajnog, sveobuhvatnog mira između Izraelaca i Palestinaca.

On je tvrdio da će ograničenja biti ukinuta nakon mjesec i po ako SAD odluči da Izraelci i Palestinci vode ozbiljne mirovne pregovore.

U međuvremenu Bijela kuća priprema sveobuhvatni mirovni plan da ga predstavi objema stranama u narednim mjesecima. Te napore predvodi Trampov savjetnik i zet Džared Kušner.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније