Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ B92/Tanjug ]

01. 12. 2017. 17:06 >> 16:44

ARGENTINA

Obustavljena potraga za podmornicom

Potraga za posadom argentinske podmornice "San Huan" je obustavljena, saopštila je mornarica te zemlje. Međunarodna operacija potrage za plovilom se nastavlja.

Nade da će članove posade pronaći žive su nestale nakon tvrdnji eksperata koji su naveli da je posada imala kiseonika dovoljno da preživi sedam do deset dana ukoliko se podmornica nalazi negdje pod vodom, prenosi AP.

Mornarica je takođe saopštila da je u vrijeme kada je posljednji put uspostavljen kontakt sa posadom, 15. novembra, detektovana eksplozija u blizini područja u južnom dijelu Atlantskog okeana na putu od južne luke Ušuaja do obalskog grada Mar del Plata gdje je podmornica putovala.

Portparol mornarice Enrike Balbi rekao je da je misija spasavanja bila "produžena više od dva puta koliko se vremenski procjenjuje (takva misija)".

"Imali smo 28 brodova, devet aviona, 4.000 ljudi i podršku 18 drugioh država. Uprkos svim naporima, nijesmo mogli da pronađemo podmornicu", rekao je Balbi.

On je dodao se potraga više ne smatra misijom spasavanja već samo potragom za nestalom podmornicom.

U mornaričkoj bazi Mar del Plata rođaci nestalih bili su jako pogođeni tim saopštenjem. Neki su briznuli u plač, drugi su se grlili padajući na koljena, a neki su na društvenim mrežama odavali počast svojim voljenima.

"Ne razumijem ovu proizvoljnu i neopravdanu odluku. Neobično je okrutna. Svakog dana desi se novi udarac. Uništen sam", rekao je otac 27-godišnjeg člana nestale posade Alehandra Tagliapjetra.

Kako je u utorak agencija prenijela, Balbi je tog dana izjavio da je kroz ceijv za dotok vazduha podmornice ušla voda i izazvala kratki spoj na jednoj od njenih baterija, prije nego što je plovilo nestalo.

On je obraćajući se novinarima naveo da je kapetan podmornice rekao da je voda ušla dok je podmornica punila baterije.

Prema njegovim riječima, kapetan je kasnije preko satelitskog telefona rekao da je problem savladan.

Mornarica je prošle nedjelje saopštila da je, prije nego što je podmornica nestala, kapetan prijavio elektični problem u odjeljku za bateriju i da je podmornici naređeno da se vrati u svoju bazu u priobalnom gradu Mar del Plata, na oko 400 kilometara od Buenos Ajresa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније