Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

04. 12. 2017. 08:34 >> 08:01
5

AMERIČKI SENATOR

Približava se 'avet rata' sa Sjevernom Korejom

Uticajni američki senator Lindsi Grejem ocijenio je večeras da se "avet preventivnog rata" sa Sjevernom Korejom približi svaki put kada Pjongjang ispali neku raketu ili izvede neku nuklearnu probu.

  

 

 

"Ako nuklearna proba bude bila podzemna, SAD treba da se pripreme za ozbiljan odgovor", upozorio je Grejem u izjavi sa američku televizijsku mrežu Si Bi Es (CBS).

Grejem je ponovio ono što je u subotu rekao savjetnik za nacionalnu bezbjednost Herbert Rejmond MekMaster: da se "vjerovatnoća rata" povećava svakog dana."Sada tragamo za tim kako da nadjemo rješenje tog problema", rekao je MekMaster.

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro interkontinentalnu balističku raketu ispalila na mogo veću visinu i mnogo dalje nego ranije. Stručnjaci kažu da je to novi, usavršeni tip rakete, ali je objavljeno da joj se glava raspala pri ponovnom ulasku iz stratosfere u atmosferu.

Pjongjang je objavio da je proba bila "uspješna" i da je raketa "mnogo jača" od prethodnih, da može da ponese "nuklearne glave velike težine" i da pogodi ciljeve na cijelom američkom kopnu, što je rekao i ministar odbrane SAD Džim Matis.

Grejem je rekao da je o tome imao detaljne razgovore s predstavnicima administracije predsjednika Donalda Trampa, koja, kako je naveo, traži "strategiju da spriječi Sjevernu Koreju da postigne sposobnost da bojevom glavom pogodi američko tlo"."Sprečavanje znači preventivni rat kao posljednje sredstvo.

Ta opcija postaje sve vjerovatnija kako se njihova (sjevernokorejska) tehnologija poboljšava...", rekao je Grejem.Sjeverna Koreja koja ignoriše svjetske sporazume o tome, sprovela je niz nuklearnih i balističkih proba od 2006. godine čime je postala nukeralna sila i zaoštrene su međunarodne sankcije protiv nje.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније