Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

15. 12. 2017. 13:18 >> 12:54

POSTIGNUT SPORAZUM

Tusk: Kreće druga faza Bregzita

EU lideri postigli su danas sporazum o pokretanju druge faze u razgovorima o Bregzitu, potvrdio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"EU lideri su se dogovorili da krenu u drugu fazu razgovora o Bregzitu. Čestitke premijerki Terezi Mej", objavio je Tusk na svom Tviter nalogu.

Pošto su potvrdili da je postignut dovoljna napredak u prvoj fazi razgovora o izlasku Velike Britanije iz EU, evropska dvadesetsedmorica su na samitu u Briselu postigli dogovor o pokretanje druge faze koja će podrazumijevati pregovore o uslovima tranzcionog perioda i izradu okvira za buduće odnose.

U Briselu naglašavaju da će prioriteti sada biti prevođenje dogovora o pravima građana, granici sa Irskom i novcu koji Velika Britanija treba da isplati Uniji u pravno obavezujući Sporazum o izlasku.

Istovremeno, kako prenose agencije, počeće rad na uslovima tranzicionog perioda koji bi uslijedio po zvaničnom izlasku Velike Britanije iz EU u martu 2019.

Velika Britanija je tražila da tranzicioni period traje dvije godine.

Tokom tog perioda Velika Britanija bi trebalo da poštuje EU pravila i doprinosi budžetu, ali bez prava odlučivanja unutra EU institucija.

Kada je reč o budućim trgovinskim odnosima, temi na kojoj Velika Britanija inistira od početka pregovora, u EU kažu da je neophodno prvo tačno znati kakav trgovinski ugovor London želi.

U Briselu dodaju da se o novom trgovinskom ugovoru može razgovarati samo sa "trećim zemljama" što će Velika Britanija postati tek od marta 2019. godine.

Napominje se da će za izradu novog trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i EU biti potrebno vrijeme, a kao referenca navodi se sedam godina pregovora Brisela o trgovinskom sporazumu sa Kanadom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније