Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ A.B. ]

19. 07. 2023. 09:59 >> 10:15

REZULTATI ANKETE

Britanci tvrde da je Bregzit bio greška

Čak 57 odsto Britanaca smatra da je odluka da napuste Evropsku uniju 2016. godine bila pogrešna, u poređenju sa 32 odsto njih koji misle da je ona ispravna.

Procenat Britanaca koji kažu da je Bregzit bio greška dostigao je novi rekord ovog mjeseca, pokazalo je najnovije istraživanje anketara JuGov-a, prenosi Euroaktiv.

Sa malo ekonomskih koristi usljed izlaska iz Evropske unije u junu 2016. godine, 57 odsto Britanaca je reklo da je ova odluka bila pogrešna, u poređenju sa 32 odsto njih koji misle da je ispravna.

Više od polovine - 55 odsto - reklo je da bi glasalo za ponovno pridruživanje EU, naspram 31 odsto koji je reklo da će ostati van, ako referendum bude održan danas.

JuGov smatra da su rezultati označili „umjereni pomak" od januara 2021. godine, kada je 49 odsto reklo da bi glasalo da se ponovo pridruži, a 37 odsto da ostane van EU.

Premijer Riši Sunak rekao je u maju da Bregzit donosi prednosti, navodeći svoju vodeću politiku slobodnih luka i smanjenja PDV-a za koje je rekao da će pivo i sanitarne proizvode učiniti jeftinijim.

Ekonomisti kažu da slobodne luke - specijalne zone koje sadrže poreske i carinske olakšice i pojednostavljene trgovinske propise - vjerovatno neće podstaći britansku ekonomiju, ali mogu imati ograničenu vrijednost kao alat za regionalni razvoj.

Britanske poslovne investicije jedva da su porasle od sredine 2016. godine, za razliku od drugih naprednih ekonomija.

Dok ekonomisti koji podržavaju Bregzit ukazuju na činjenicu da je kapital snažno rastao u godinama koje su prethodile 2016. i da je morao da uspori, poslovne ankete ukazuju na Bregzit kao jedan od uzroka stagnacije.

Istraživanje na više od 2.000 Britanaca pokazalo je da 63 odsto njih sada Bregzit smatra više neuspjehom nego uspjehom, u poređenju sa 12 odsto koji ga vide kao uspjeh. Njih 18 odsto je neopredijeljeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније