Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

10. 01. 2018. 14:22 >> 13:55
1

TURSKA TRAŽI

Rusija i Iran da preuzmu odgovornost za Siriju

Turske vlasti su danas pozvale Iran i Rusiju da preuzmu odgovornost kao sponzori sirijskih vlasti kako bi se okončala ofanziva u provinciji Idlib u rukama pobunjenika.

 

 

"Iran i Rusija treba da preuzmu odgovornost u Siriji", rekao je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu u izjavi državnoj agenciji Anadoliji.

"Pošto ste sponzori (sirijskih vlasti), treba da zaustavite režim. Nijesu samo u pitanju vazdušni napadi, već režim ima druge namjere i sada napreduje u Idlibu", dodao je Čavušoglu.

Ankara, koja podržava sirijske pobunjenike, sarađuje s Teheranom i Moskvom, koje podržavaju snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada, u cilju pronalska rješenja sirijskog konflikta.

Turska je juče optužila sirijske vlasti da gađaju "umjerene" pobunjenike u okviru ofanzive protiv džihadista, ocjenjujući da bi takav razvoj događaja mogao da "sabotira" proces okončanja sukoba.

Izvori bliski Ministarstvu inostranih poslova naveli su da je Ankara zbog toga pozvala ambasadore Irana i Moskve kako bi prenijela tursku zabrinutost i zatražila od visokih diplomata da utiču na sirijske vlasti da obustave napade.

Ofanziva pokrenuta krajem decembra dolazi nekoliko nedjelja prije sastanka, zakazanog 29. i 30. januar, predstavnika sirijskih vlasti i opozicije u Sočiju, u Rusiji, koji će biti posvećen pronalasku rješenja konflikta u kojem je od 2011. stradalo 340.000 ljudi.

Čavušoglu je rekao da bi predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan mogao da razgovara s ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi uticao na rješavanje situacije u Idlibu, koja je jedna od četiri "zone bez konflikta" u Siriji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније