Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug,I.Š. ]

17. 01. 2018. 11:05 >> 10:32

KINA SMATRA

Sastanak u Kanadi u mentalitetu Hladnog rata

Kina je saopštila da je sastanak u Kanadi povodom Sjeverne Koreje koji je održan, pokazao mentalitet Hladnog rata i da bi on samo podrio rješenje pitanja Sjeverne Koreje.



 

Portparol Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Lu Kang rekao je to prilikom dnevnog obraćanja, prenosi Rojters.

Kina nije prisustvovala sastanku u Vankuveru, navodeći da to ne bi pomoglo u naporima da se riješi nuklearno pitanje Sjeverne Koreje.

Kako je AP prethodno izvijestio, sastanku u Vankuveru prisustvovalo je 20 zemalja koje su bile na strani Amerike tokom Korejskog rata 1950-1953. godine, a u vrijeme kada se pojavio skepticizam među saveznicima po pitanju iskrenosti Pjongjanga u nedavnom otpočinjanu diplomatskog odnosa sa saveznicom SAD Južnom Korejom.

Američka agencija je izvijestila da je državni sekretar SAD Reks Tilerson iznio beskompromisnu poruku nakon tog sastanka, upozorivši danas da bi ukoliko Sjeverna Koreja ne odluči da pregovara po pitanju svog programa nuklearnog naoružanja to moglo da izazove vojni odgovor.

"Mi svi treba da budemo veoma trezveni i realni u ovoj situaciji", rekao je Tilerson na pitanje da li Amerika treba da bude zabrinuta zbog mogućnosti rata.

On je, istakao da je Sjeverna Koreja nastavila da napreduje u svom nuklearnom oružanom programu kroz termonuklearne testove i napredak u oblasti interkontinentalnih balističkih raketa.

"Moramo da prepoznamo da je prijetnja sve veća i da ukoliko Sjeverna Koreja ne odabere put saradnje, diskusije, pregovora, onda će ona sama pokrenuti tu opciju", rekao je on.

Nakon sastanka američkih saveznika na kojem se govorilo o tome kako da pojačaju kampanju sankcija, Tilerson je naglasio da administracija predsjednika SAD Donalda Trampa traga za diplomatskim rješenjem u nuklearnom sporu, ali i dodao da Sjeverna Koreja tek treba da se pokaže kao "kredibilan pregovarački partner".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније