Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 07. 2013. 08:49 >> 08:50

PARADA U PARIZU

Francuzi slave Dan Republike

U znak sjećanja na 14. jul 1789. godinu i na Francusku revoluciju, Francuzi obilježavaju nacionalni praznik. Na taj dan narod u Parizu zauzeo je zatvor Bastilju, simbol monarhije.

 

 

Na današnji dan, 14. jula 1789. godine, ogorčeni Parižani zauzeli su zatvor tvrđavu Bastilju, čime je počela Francuska revolucija. U znak sjećanja na taj događaj Francuzi slave Dan Republike.

Dana 11. jula 1789. godine, kralj Luj Šesnaesti, pod uticajem konzervativnog plemstva i svoje supruge Marije Antoanete, smijenio je reformističkog ministra Nekera i kompletno rekonstruisao vladu, što ga je dovelo u otvoren sukob sa stotinama hiljada Parižana.

Poslije nekoliko sati borbe, pobunjenici su osvojili zatvor Bastilju, ubivši upravnika markiza Bernara de Lonaja i zatvorske stražare.

Bastilja je služila kao jak simbol svega što je omraženo pod starim režimom, iako je u napadu gnjevnog naroda oslobođeno samo sedam zatvorenika.

Tradicionalna vojna parada u Parizu, povodom Dana pada Bastilje, organizuje se od 1880. godine.

Po svojim razmjerama jedinstvena je u Evropi, osim tradicionalne parade za Dan pobjede u Moskvi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније