Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ AP, Objavila: P.B. ]

23. 02. 2018. 16:32   >>  16:33

“MASLINOVA GRANA”

Razdor između Rusije, Turske i Irana?

Turska vojna operacija “Maslinova grana” u sjevernom sirijskom regionu Afrin, produbljuje razdor između Rusije, Turske i Irana, kažu politički analitičari. Za Rusiju i Iran tvrde da podržavaju režim Bašara Al Asada, za koga su turske vojne aktivnosti čin agresije i prijetnja sirijskom državnom suverenitetu. Ankara, istovremeno, održava kontakte sa vladom u Damasku uz posredništvo Moskve.

 

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da su pripadnici ruske vojne policije koji su bili raspoređeni u Afrinu, premješteni na sigurno, u zonu Tel Fifat.

Novinarka turskog lista “Hurijet Dejli Njuz” Barčin Jinank tvrdi da postoji mogućnost da sirijska vlada postigne dogovor sa Kurdima da se odupru Turskoj, što bi dovelo do direktnog sukoba Turske sa Rusijom i Iranom:

“Činjenica da je Turska pokrenula vojnu kampanju mogla bi stvoriti probleme u saradnji između Teherana i Moskve, a to je, u krajnjem, način Turske da pokrene Rusiju i Iran da obrate pažnju na njene interese.”

Prvi zamjenik ruskog Savjeta za odbranu i bezbjednost Franc Klinčevič izjavio je da se Rusija neće miješati vojnim putem u razrješenje tursko-kurdskog sukoba i da će nastaviti da pruža diplomatsku pomoć Siriji. Klinčevič je rekao i da će Rusija u UN podržati zahtjeve da Turska prekine svoju operaciju koja grubo narušava sirijski suverenitet. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov apelovao je da vlade Turske i Sirije sprovedu drugačiji dijalog o situaciji u Afrinu.

Turski stručnjak za bezbjednost Naim Baburoglu tvrdi, međutim, da su male šanse za dijalog između Turske i Sirije, jer je očigledan cilj Turske izbacivanje Kurda iz Afrina, a sirijska vlada u tome ne želi da učestvuje.

“Pretpostavka da se Turska i Rusija dogovore o ulasku sirijskih snaga u Afrin zasnovana je na povlačenju Kurda na istočnu stranu rijeke Eufrat, jer je to turska crvena linija”, tvrdi Baburoglu.

Turska, Rusija i Iran trenutno pokušavaju da nađu diplomatsko rješenje. Sastanak šefova tih zemalja zakazan je za april, ali dok turska vojna operacija napreduje, saradnja između Turske, Rusije i Irana je neizvjesna.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније