Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

07. 03. 2018. 14:55 >> 14:52

TUSK O PREGOVORIMA

Britanija ne može da bira šta joj se sviđa u EU

Evropska unija objavila je danas svoju pregovaračku poziciju o trgovinskim odnosima s Velikom Britanijom poslije Bregzita u kojoj su odbačeni zahtjevi britanske premijerke Tereze Mej.

 

 

  

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, predstavljajući pregovaračku poziciju, rekao je da Velika Britanija ne može da bira ono što se samo njoj sviđa u pregovorima o trgovinskim odnosima s EU.On je rekao da EU ne želi da gradi zid prema Veliko Britaniji, ali i naveo da cilj Unije nije da olakša Bregzit.

"Potpuno razumijem i naravno poštujem političke ciljeve Tereze Mej da po svaku cijenu pokaže da Bregzit može biti uspjeh i da je to bio ispravan izbor.

Žao mi je, ali to nije naš cilj", rekao je Tusk.On je rekao da EU nudi Velikoj Britaniji trgovinski sporazum sličan Kanadi i ocijenio da Bregzit neće olakšati trgovinu već će je, naprotiv, "zakomplikovati i poskupjeti" za sve.

"Nadam se da će biti ambiciozan i napredan i daćemo sve od sebe kao što smo radili s drugim partnerima, kao s Kanadom nedavno - ali to će biti samo trgovinski sporazum", rekao je Tusk.

EU u dokumentu o pregovaračkoj poziciji navodi da će početi da radi na sporazumu s Velikom Britanijom sličnom trgovinskom sporazumu s Kanadom, a koji ograničava pristup jedinstvenom tržištu britanskim finansijskim kompanijama, prenio je Blumberg.EU međutim nije odbacila mogućnost ambicioznijeg dogovora i navodi da će preispitati svoju pregovaračku poziciju ako britanska Vlada prihvati dodatna pravila Unije.

"Spomenuti pristup odražava nivo prava i obaveza saglasan s pozicijom koju je iznijela Velika Britanija.

Ako te pozicije evoluiraju, Unija će biti spremna da preispita svoju ponudu", navela je EU u dokumentu.

U smjernicama za pregovore se navodi da EU želi trgovinu robe oslobođenu taksi i kvota, kao i da London ne može da bira šta želi u sistemu jedinstvenog tržišta.

EU navodi da će sektor usluga, što je važno za londonski Siti, biti uključen s ograničenjima.

Tereza Mej je u petak rekla da će Velika Britanija napustiti jedinstveno tržište EU što znači da će dvije strane poslije Bregzita imati manje pristupa tržištima onog drugog nego što je to sad slučaj.

Ona je potvrdila čvrst stav Londona po pitanju imigracije i odbila predlog EU da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji da bi se tako izbjegla potreba za graničnom infrastrukturom prema Irskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније