Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

12. 03. 2024. 21:11 >> 21:11
Čitaj mi:

intervju poljskoj televiziji

Tusk upozorava da je svijet u predratnom stanju i traži garancije od SAD

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da je svijet u predratnom stanju ali da se Rusija neće usuditi na otvoreni sukob sa zemljama NATO dokle god je zapadni vojni savez jedinstven, te da želi da čuje danas od američkog predsjednika Džozefa Bajdena da važi saveznička solidarnost kolektivne odbrane i to bez obzira ko došao na vlast u SAD.

"Znate sami koliko je oštar politički sukob u Poljskoj. Ali u pitanjima bezbjednosti, odnosu prema Rusiji, Ukrajini, evroatlantskim vezama u Poljskoj vlada konsenzus. Želio bih da saveznici, među njima i SAD mogu da kažu to isto. Da bez obzira ko pobijedi na izborima postoji nekoliko nedodirljivih stvari. Među njima solidarnost koja proističe iz članstva u NATO", kazao je Tusk u intervjuu poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Poljski premijer koji se danas zajedno sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom sastaje sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom rekao je da ma kako šokantne stvari izjavljuje bivši američki predsjednika Donald Tramp moraju se uzimati ozbiljno.

"Malo je vjerovatno da se Rusija odluči na otvoreni sukob sa NATO. A kada će postati vjerovatnije? Ako NATO prestane da funkcioniše u praksi", rekao je Tusk.

Poljski premijer naglasio je da se rađa svijest da Evropa mora da bude samostalnija.

"Da je period geopolitičkog detinjstva iza nas. Treba računati s tim da bez obzira na ishod izbora u SAD očekivanja Amerike od Evrope biće veća. Da se zaista odvrati Putin Evropa mora da povjeruje da se za kratko vrijeme može promijeniti iz ekonomske velesile u vojnu. Ako Evropa bude vojno tako jaka kao što je sada ekonomski i kulturno, niko se neće odlučiti ni na kakve agresivne korake", rekao je poljski premijer.

Donald Tusk ponovio je danas da Poljska želi jaču i brojniju armiju a takođe da nema nikakvih planova da svoje vojnike šalje u Ukrajinu.

O predlogu sa kojim je u Vašington stigao predsjednik Duda da se ubuduće obavezno izdvaja u zemljama NATO tri odsto BDP-a za odbranu, a koji je, čim je juče iznijet, odbili u Bijeloj kući, Tusk je rekao da ne očekuje entuzijazam za takva izdvajanja.

"Ali predsjednik ima svoje argumente i taj predlog može da djeluje kao hladan tuš da saveznici izdvoje makar ona dva procenta. Kada bi svi ispunili tu obavezu imali bismo vjerovatno više novca nego što je potrebno da kupimo svo oružje ovog svijeta", rekao je Tusk.

Poljski premijer u razgovoru za TVN24 kritikovao je papu Franju zbog njegovih izjava o bijeloj zastavi koju bi trebalo da ima hrabrosti da digne Ukrajina.

"Imao sam priliku da se sretnem sa papom Franjom. Valja je tada bio bolje intelektualno i moralno nego danas. Teško mi je da to kažem ali danas bih više volio da ne razgovaram sa njim o Rusiji i Ukrajini. Kada ga slušam poželim da zapušim uši", kazao je Tusk.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније