Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

16. 04. 2024. 16:40 >> 16:40
Čitaj mi:

TUSK NAJAVIO

"Poljska će se uključiti u sistem PVO 'Evropski nebeski štit'"

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da Poljska mora da se uključi u inostrane sisteme PVO, među njima i projekt Njemačke, Velike Britanije i Danske "Evropski nebeski štit" koji bi Poljskoj pomogao da uz sisteme koje nabavlja od SAD ili razvija sama zaštiti poljsko nebo "gvozdenom kupolom" kakvu ima Izrael.

"Poljska mora da bude dio više sistema od kojih bi se napravila gvozdena kupola na poljskom nebu. Sarađivaćemo u okviru inicijative 'Evropski nebeski štit'. Ne smeta mi što su glavni inicijatori Njemci. Tu su i izraelske komponente. Sarađivaćemo sa Britancima, razvijati sistem Pilica-Narev-Visla. Ključna ostaje naravno saradnja sa SAD", kazao je Tusk poslije današnje sjednice vlade.

Dio sjednice održan je iza zatvorenih vrata, a prisustvovali su mu i načelnik Generalštaba Vojske Poljske, general Vjeslav Kukula i šef Biroa za nacionalnu bezbjednost Jacek Ševjera i to povodom dizanja tenzija i prijetnji proširenja sukoba na Bliskom istoku, gdje su u Libanu i Iraku u mirovnim misijama i poljski vojnici, poslije nedavnog napada Irana na Izrael.

"Pitao sam generale i Ševjeru kako ocjenjuju odluku da se priključimo 'Evropskom nebeskom štitu' i oni su odgovorili da je šteta što to nije učinjeno ranije i da to svakako treba uraditi ako će biti dopuna naših sistema PVO, a ne alternativa njima", kazao je Tusk.

Odluku premijera da se Poljska uključi u stvaranje svojevrsne gvozdene kupole protiv raketa i dronova iznad Evrope kritikovao je danas predsjednik Poljske Andžej Duda kome smeta što je to, kako je rekao, "njemački biznis projekt".

"Ne znam kakve sumnje ima predsjednik, ali meni nije važno čiji je biznis nego koji je projekt efikasniji. Da li Amerikanci zarađuju na prodaji oružja? Da. Njemci? Da. Izrael? Da. Svako ko nam pomogne da zaštitimo nebo biće moj saveznik", rekao je poljski premijer.

Donald Tusk upozorio je da je Izrael zahvaljujući gvozdenoj kupoli i drugim sistemima uz nju uspio da obori preko 90 odsto projektila iz Irana, dok recimo Ukrajina u sličnim velikim napadima iz Rusije uspijeva da obori svega 30 odsto raketa i dronova.

"Da stvorimo osjećaj da smo bezbjedni moramo prvo da zaštitimo nebo", kazao je Tusk.

Na pitanje novinara o neočekivanom planu da se predsjednik Duda tokom posjete SAD i Kanadi sastane sa bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trampom, što je neformalno dogovoreno preko bivše ambasadorke SAD u Poljskoj iz vremena Trampove administracije, premijer je upozorio da ne bi bilo dobro da se poljski političari uključuju u američku predizbornu kampanju.

"Mislim, i nijesam tu originalan, da svi u Poljskoj shvatamo da izbor Trampa za predsjednika ne bi išao u korist bezbjednosti Poljske i NATO", rekao je Tusk.

Podsjetio je na prorusku orijentaciju Trampa, blokiranje pomoći Ukrajini i kritični odnos prema NATO.

"Ali ako se sretnu dobro bi bilo da svim američkim političarima kažemo koliko je važna brza isporuka oružja koje smo u SAD kupili, a ne da čekamo na isporuku osam do deset godina kada nam je ono potrebno za osam mjeseci", kazao je poljski premijer.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније