Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 03. 2018. 22:59 >> 22:57

I ZVANIČNO

Premijer Italije podnio ostavku

Predsjednik Vlade Italije Paolo Đentiloni zvanično je podnio ostavku, nakon što su izabrani novi predsjednici gornjeg i donjeg doma italijanskog parlamenta.

Predsjednik Italije Serđo Matarela zatražio je od Đentilonija da ostane na toj funkciji dok se ne riješi politička kriza nastala nakon izbora 4. marta.

Prvi put u istoriji Italije, za predsjednicu Senata izabrana je žena - Marija Elizabeta Alberti Kaseljati iz stranke Silvija Berluskonija Forca Italija, dok je za predsjednika Doma poslanika izabran Roberto Fiko iz Pokreta pet zvjezdica, prenosi AP.

AP navodi da, uprkos sporazumu o raspodjeli vodećih mjesta u parlamentu, nama čvrstih nagovještaja da je blizu formiranje nove vlade, a pregovori o tome da li bi Pokret pet zvjezdica ili Berluskonijeva koalicija mogli da obezbijede parlamentarnu većinu mogli bi da potraju nedjeljama.

Blumberg navodi da su Berluskoni, zatim, Mateo Salvini, lider Lige (nekada Lige za sjever) i Đorđa Meloni iz ultradesničarske stranke Frateli dItalija (Braća Italije) objavili zajedničko saopštenje u kojem se obavezuju da "neće tragati za individualnim sporazumima za formiranje vlade".
j
Navodi se da su se Salvini i lider Pokreta 5 zvezdica Luiđi di Majo dogovorili oko vodećih mjesta u parlamentu, natjeravši Berluskonija da povuče kandidaturu za predsjedavajućeg Senata Paola Romanija, bivšeg ministra, iako je nekadašnji premijer bio bijesan pošto je Di Majo odbio da se sastane sa Berluskonijem.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније