Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: P.B. ]

06. 04. 2018. 11:30 >> 11:31

GAZA

Strah od novih sukoba tokom protesta

Izrael i Hamas su spremni za današnje nove proteste i moguće sukobe duž pojasa Gaze i Izraela dok raste zabrinutost da će ponovo biti krvorpolića, kao što je bilo prošlog petka.

Izraelski tenkovi i snajperisti zauzeli su jutros pozicije, a na jednom mjestu palestinski demonstranti su zapalili nekoliko guma kraj granice.

Današnji protest biće drugi protiv izraelske blokade pojasa Gaze, uvedene još 2017. godine, u okviru demonstracija "Marš povratka" koje će trajati šest sedmica sve do sredine maja kada se obilježava 70. godišnjica stvaranja Izraela.

Palestinci taj dan zovu Nakba, "katastrofa", jer su tada stotine hiljada palestinskih izbjeglica napustile svoje domove na teritoriji današnjeg Izraela.

Palestinci zato protestuju tražeći i pravo povratka na sadašnju teritoriju Izraela za izbjeglice i njihove potomke.

Najavljeno je da će aktivisti zapaliti hiljade starih guma kraj granične ograde ne bi li onemogućili izraelskim snajperistima da ih vide.

Zato je današnji protest nazvan "Petak starih guma".

Izrael optužuje Hamas da izvodi napade na granicu pod okriljem masovnih protesta i upozorava da će spriječiti probijanje ograde po svaku cijenu.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman upozorio je da se demonstranti koji prilaze ogradi dovode u životnu opasnost, što je naišlo na osudu organizacija za ljudska prava, koje tvrde da su takva pravila o pucanju na demonstrante nezakonita.

Izraelska organizacija Becelem, koja se protivi okupaciji, apelovala je na vojnike da odbiju naredbe i da ne pucaju na nenaoružane demonstrante.

Prošlog petka je preko 30.000 stanovnika Gaze učestvovalo u demonstracijama.  

Oni su se okupili na pet mjesta oko velikih šatora podignutih od sjevera ka jugu uske teritorije uz obalu Sredozemnog mora.

Šatori su bili na nekoliko stotina metara od granice.

Stotine palestinskih demonstranata, mahom mladih je trčalo ka granici, bacajući kamence i "molotovljeve koktele" i kotrljalo zapaljene gume prema izraelskim vojnicima, razmještenim sa druge strane granice.

Podaci o ubijenima se razlikuju, a AP navodi da je prošlog petka poginulo 16 Palestinaca u protestu, a da je ukupan broj poginulih tokom prošle sedmice 22, uključujući i one koji su naknadno podlegli povredama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније