Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 07. 2013. 16:25 >> 16:25

ŠIROM SAD-a

Nastavljene demonstracije za Trejvona Martina

U više od 100 gradova u Sjedinjenim Američkim Državama na hiljade ljudi protestovalo je protiv rasizma pod sloganom "Pravda za Trejvona Martina".

Demonstranti su protestovali protiv oslobađajuće presude Džordžu Zimermanu koji je usmrtio crnca Trejvona Martina prošle godine u Floridi.



Demonstranti su se okupili ispred federalnih sudova u 100 različitih gradova, pozvavši Ministarstvo odbrane SAD-a da pokrene postupak protiv Zimermana za kršenje civilnih prava. Demonstranti takođe zahtijevaju promjene u zakonu u vezi sa samoodbranom, koji za sada predviđa da osoba može da koristi smrtonosno oružje, ne samo u trenutku kada su izloženi smrtnoj opasnosti, već i kada to samo "osjeća".

Mnogi demonstranti pozvali su na bojkotovanje savezne države Floride. Većina okupljenih nosili su majice sa fotografijom Martina i šećer i ledeni čaj u rukama koje je Martin nosio u noći kada je ubijen.

Na protestima nije došlo do sukoba niti do nasilja, iako je vladao strah od te mogućnosti, jer je ranije u Los Anđelesu i Ouklendu došlo do takvih situacija.

Majka Trejvona Martina takođe je učestvovala na prostestima u Njujorku, a njegov otac na protestima u Majamiju.

"Moj sin nije učinio ništa pogrešno. Obećala sam mu na sahrani da ću dati i posljednju kap energije kako bi našla pravdu. Boriću se za njega dok ne umrem, a boriću se i za vašu djecu", poručila je Martinova majka.

Njegov otac Trejsi Martin kazao je da se na sudu nije sudilo Džordžu Zimermanu nego Trejvonu.

"Ono što se desilo mom sinu, može se desiti bilo kome. Sada je naša dužnost da osiguramo da se to više nikad ne ponovi, ničijem djetetu", poručio je on.



Demonstranti su uzvikivali slogane poput "Probudi se Ameriko" i "Svi smo Trejvon Martin".

U San Francisku i Ouklendu demonstranti su održali i mirne šetnje.

Na hiljade osoba okupilo se i Čikagu. Demonstranti su poredili slučaj Martina sa slučajem Emetta Tila, koji je 1955. ubijen u Misisipiju sa 14 godina, jer je zviždao za ženom, bjelkinjom, dok je prolazila ulicom.

Poznati crni sveštenik i branilac ljudskih prava Džesi Džekson takođe je prisustvovao demonstracijama i pozvao je da se bojkotuje Florida, dok se ne promijeni zakon o samoodbrani.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније