Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

06. 05. 2018. 14:53 >> 14:44

ZA GODINU DANA

Makron promijenio sliku Francuske u svijetu

Emanuel Makron za godinu dana vlasti dao je novu sliku Francuske na međunarodnoj sceni, kao zemlje koja se vratila nova i kreativna, ali ostaje još da francuski predsjednik konkretizuje svoje ambicije, posebno za Evropu, ocijenila je agencija Frans pres.

 

Makron je od pobjede na izborima 7. maja 2017. godine, krenuo u medijski veoma pokrivena putovanja po svijetu, udvostručio je lične inicijative, od iranskog nuklearnog programa do libijske krize.

Taj mladi predsjednik uvijek u žurbi, prikazan je kao novi "lider Evrope" i izaziva radoznalost svih. Donald Tramp ga je velikom pompom dočekao u aprilu u Bijeloj kući, čak i Iran, omražena zemlja Amerike, planira to isto da učini do kraja godine."Jasno je da je Francuska vratila svoju međunarodnu ulogu liderstva.

Kao da postoji zahtjev i potreba za Makronom u svijetu", ocijenio je bivši premijer desnice Žan-Pjer Rafaren i dodao da Makronov apetit prema refomrama predstavlja ključ kredibiliteta Francuske naspram svemoćne Njemačke u Evropi.

Analitičari Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu ocijenilili su da je Makron kao magnet privukao međunarodne medije u potrazi za novom ikonom i dodali da je francuski predsjednik imao i "određenu korist" za svoju novu ulogu lidera u Evropi zbog procedure istupanja Velike Britanije iz Evropske unije koja je u toku i slabljenja "moći" njemačke kancelarke Angele Merkel.

Makron je odmah po stupanju na dužnost uspio da u posjetu Francuskoj pozove ruskog predsjednika Vladimira Putina kojeg je primio u dvorcu Versaj, kao i Donalda Trampa kojeg je pozvao na francuski državni praznik, Dan pada Bastilje 14. jula 2017.

Međutim, stručnjaci postavljaju pitanje da li će bliskost s Trampom i njegov diplomatski aktivizam uroditi konkretnim plodom. Među tim osjetljivim svjetskim pitanjima je iranski nuklearni sporazum koji će Tramp možda pocijepati 12. maja, kako je američki predsjednik ranije rekao u nekoliko navrata.

List Vašington post nedavno je prenio da ne misli da Makron ima bilo kakav uticaj na Trampa da ga ubijedi da SAD ne izađu iz nuklearnog sporazuma koji su poslije teških i dugih pregovora postigli u julu 2015. Iran i šest velikih sila.Makronov projekat obnove Evrope nailazi i na određenu inertnost Njemačke i na populizam koji uzima maha, posebno u Italiji, ocijenila je agencija Frans pres.

"Makronova Ahilova peta je Evropa", ocijenio je analitčar Fransoa Ezbur i dodao da francuskom predsjedniku ostaje "jedva godinu dana" da nešto promijeni prije izbora za Evropski parlament 2019. godine.

Francuski predsjednik se na unutrašnjem planu, poslije reforme zakona o radu, koja je bila jedno od njegovih preidzbornih obećanja, suočava u posljednje vrijeme s talasom nezadovljstva građana s protestima i štrajkovima.Godinu dana poslije njegovog izbora, Francuzi nijesu dali Makronu prelaznu ocjenu, a popularnost predsjednika opala je za 19 odsto od početka njegovog mandata.

Francuzi su na poziv opozicione radikalne ljevice u subotu odrganizovali protest kako bi obelježili godinu dana Makronove vlasti, ironičnim nazivom "Proslava za Makrona".Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se u veseloj atmosferi s koncertima, piknikom i maskama Makrona u Parizu i drugim većim gradovima Francuske.Makron je sa 39 godina prošle godine postao najmlađi predsjednik Francuske.

On je osmi predsjednik od uvođenja Pete Republike 1958. godine i prvi je predsjednik koji je pobijedio a da ne pripada nijednoj tradicionalnoj stranci, ljevici ili desnici Francuske.

Poslije njegovog dolaska na vlast, Makronova takođe mlada centristička stranka Republika u pokretu, pobijedila je na parlamentarnim izborima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније