Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

21. 05. 2018. 20:03   >>  19:54

NOVA VLADA U RIMU

"Kriza na Balkanu utiče na bezbjedost Italije"

Đampjero Masolo, koji danas, po formiranju nove vlade u Rimu, treba da postane novi šef italijanske diplomatije, smatra da se mora voditi računa da su za bezbjednost Italije od velike važnosti krize u Sredozemlju i na Balkanu, "razvoj nadnacionalne izgradnje EU", kao i "evropska perspektiva Balkana".

To javljaju italijanski mediji dok se u institucijama i vladama većine članica Evropske unije s velikim podozrenjem gleda na formiranje nove "euroskeptične" italijanske vlade, u strahu da bi ta vlada mogla uzdrmati cijelu eurozonu i podstaći još veće podjele u Uniji, u času kad Francuska i Njemačka rade na preustrojstvu i jačanju zone eura.

Prema programu očekivanog koalicionog kabineta Pokreta 5 zvjezdica i stranke Liga sjevera, poziva se i na "hitno ukidanje sankcija Rusiji".

Jer, kako se predočava, Rusija je bitan "ekonomski i trgovinski partner Italije", a nužno je i obnoviti punu saradnju s ruskim predsjednikom Putinom, budući da je Moskva "strategijski sagovornik" Rima i Evrope u svjetskim žarištima poput Sirije, Libije, Jemena.

Prema italijanskim medijima, premijer nove vlade u Rimu mogao bi biti ugledni pravnik Đuzepe Konte, ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, prvak koalicione stranke Liga sjevera, dok bi ključne resore ekonomije trebalo da dobije vodeća ličnost u vladinoj koaliciji, čelnik pokreta 5 zvjezdica Luiđi di Majo.

Izgledni novi ministar inostranih poslova, direktor velikog civilnog i vojnog brodogradilišta Finkantijeri, čelnik Instituta za spoljnu politiku i ugledni diplomata koji je bio na visokim domaćim i položajima u EU, Masolo je ovih dana viđenje nacionalne spoljne politike sažeo u ocjeni da se Italija ne može mjeriti s velikim silama u rješavanju svjetskih i regionalnih žarišta koja pogađaju i bezbjednosne i ekonomske interese Italije.

On je međutim predočio da je za Italiju takođe jako važno da nastoji da utiče na "stabilizaciju Srednjeg i Bliskog istoka, sjevera Afrike, pa i slobodnu plovidbu u Južnom kineskom moru".

Naglasio je da je takođe od bitnog značaja da se "obuzdaju ponovo raspaljena nacionalistička previranja na Balkanu".

Đampjero Masolo je u izlaganju na jednom spoljnopolitičkom skupu u Rimu podvukao da je za interese Italije to "prosto od značaja zato što će se činioci i posljedice krize u Sredozemlju i na Balkanu, isto kao i razvoj nadnacionalne evropske izgradnje, odraziti odmah na našu nacionalnu bezbjednost".

To će se, upozorio je, "odraziti i na italijanske mogućnosti ekonomskog rasta, na našu socijalnu zbijenost i ravnotežu, jer grčeviti potresi na drugim geopolitičkim područjima mogu bez sumnje imati osjetne posljedice po naše sektorske, i to važne interese, iako ne mogu dovesti u opasnost sistem naše zemlje i njene demokratske ustanove".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније