Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: P.B. ]

28. 08. 2018. 21:45 >> 21:31

FRANCUSKA VLADA

Pripreme za propast Bregzita?

Francuski premijer Eduar Filip zadužio je ministre da pripreme "mjere predostrožnosti" za slučaj da propadnu pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU.

Francuska se nada da će London postići sporazum sa partnerima u EU o svom istupanju iz bloka, ali mora biti spremna za slučaj da takav sporazum ne bude psotignut, stoji u saopštenju, prenosi Rojters.

"Premijer je zadužio ministre da pripreme mjere predostrožnosti koje bi bile neophodne u domenu za koji su nadležni kako bi bile ublažene poteškoće vezane za ovaj izazov bez presedana", navodi se u saopštenju, prenose francuski mediji.

Filip je okupio članove vlade kako bi ih "obavijestio o pripremema zemlje za posljedice istupanja Velike Britanije iz Evropske unije, koji će stupiti na snagu 30. marta 2019.", objašnjava Filipov kabinet.

Na kraju sastanka, navodi se, odlučeno je da vlada narednih sedmica predstavi predlog zakona, koji potom treba da bude podnijet parlamentu na glasanje, "kako bi dekretom dobila ovlašćenje da usvoji neke od tih mjera".

Prije svega je riječ o olakšavanju boravka britanskih državljana koji su već prisutni u Francuskoj ili o obezbjeđivanju što lakših kontrola na granicama kada Velika Britanija napusti Uniju, precizirano je u saopštenju.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je na sastanku sa ambasadorima da želi da se sporazum u Bregzitu postigne do kraja godine, te da francuska vlada nastavlja da radi pod pretpostavkom o pozitivnom ishodu pregovora.

Francuski mediji, međutim, ocjenjuju da se vlada priprema za propast pregovora o Bregzitu.

Makron je rekao i da je očuvanje jedinstva EU važnije od uspostavljanja bliskih odnosa sa Britanijom poslije Bregzita, napominje Rojters.

London i Brisel bi trebalo da postignu sporazum do evropskog samita u oktobru kako bi mogli da organizuju povlačenje Britanije iz EU, ali pregovori tapkaju u mjestu, što budi strahove da sporazum neće ni biti postignut.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније