Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ Objavio: O.Z. ]

04. 10. 2018. 16:43 >> 16:24
2

STOLTENBERG PORUČIO

Rusija da zaustavi nepromišljeno ponašanje

Rusija mora da zaustavi nepromišljeno ponašanje, uključujući upotrebu sile protiv susjeda, pokušaj miješanja u izborne procese i široko rasprostranjene kampanje dezinformacije, poručio je genreralni sekretar NATO-a, Jens Stoltenber.

On je na konferenciji za novinare u Briselu,kazao da je Holandija danas obavijestila ministre obrane NATO-a o pokušaju sajber napad na kancelarije Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu.

“Operaciju je izvršila GRU, ruska vojna obavještajna služba, koju su u partnerstvu s Velikom Britanijom osujetile holandske obavještajne službe”, rekao je Stoltenberg i dodao da je Britanija identifikovala da GRU stoji iza mnogih sajber napada širom svijeta.

Prema njegovim riječima, napadi su uticali na građane u mnogim zemljama, uključujući Rusiju, i izazvali ogromne ekonomske troškove.

“Saveznici NATO-a solidarni su sa odlukom holandske i britanske vlade da prozovu Rusiju zbog nesklonih pokušaja da potkopavaju međunarodno pravo i institucije”, saopštio je Stoltenberg.

On je poručio da Rusija mora da zaustavi svoje nepromišljeno ponašanje, uključujući upotrebu sile protiv susjeda, pokušaj miješanja u izborne procese i široko rasprostranjene kampanje dezinformacije.

“Kao odgovor, NATO će nastaviti da jača svoju obranu i zastrašivanje za rješavanje hibridnih prijetnji, uključujući i sajber područje”, naglasio je Stoltenberg.

Kako je dodao, ministri obrane danas su razgovarali o napretku koji je preduzet u uspostavljanju novog Sajber operativnog centra koji integriše nacionalne sajber sposobnosti u NATO misije i operacije.

Stoltenberg je kazao da NATO jača odvraćanje i obranu, ali da postoji osjećaj hitnosti za sve saveznike da ulažu više u obranu.

“Jasno je da napredujemo. Ovo će biti četvrta uzastopna godina porasta izdataka za obranu. Ali imamo još dug put”, kazao je on.

Sada kada su se saveznici obvezali na nacionalne planove, Stoltenberg je naveo kako očekuje da će nacionalni planovi pokazati realno povećanje potrošnje obrane za godinu i realan put prema dva odsto brudo društvenog proizvoda (BDP) na obranu.

On je rekao da su se ministri bavili zabrinutostima o ponašanju Rusije i budućnosti Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg stupnja
Stoltenberg je rekao da su se pozabavili pitanjem Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa, koji ukida cijelu kategoriju oružja.

Kako je naveo, smatraju da je taj sporazum u opasnosti zbog ruskih akcija i da je novi raketni sistem Rusije "destabilizira" i predstavlja "ozbiljan rizik za našu sigurnost".

“Saveznici se slažu da Rusija nije bila transparentna i odbija da pruži vjerodostojne odgovore. Pozivamo Rusiju da uzme u obzir našu ozbiljnu zabrinutost", dodao je Stoltenberg.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније