Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index hr, objavila B.B. ]

08. 10. 2018. 10:00 >> 09:41

U RUMUNIJI

Propao referendum, istopolni brakovi dozvoljeni

U Rumuniji su danas odbili da upišu u Ustav zabranu istospolnih brakova, pošto na dvodnevnom referendumu koji je podržala vlada lijevog centra, nije izašao dovoljan broj birača.

Samo 20,41 odsto birača je glasao na tom referendumu koji je počeo u subotu. Da bi referendum bio valjan, trebalo je da izađe 30 odsto upisanih birača.

"To je poraz za Rumune i Rumuniju", rekao je predstavnik socijaldemokrata (PSD) Kodrin Stefanesku.

Na referendum se odazvalo 3,7 miliona od ukupno 19 miliona birača.

Referendum su pokrenule nevladine organizacije bliske moćnoj Pravoslavnoj crkvi okupljene u Koaliciji za porodicu, koji su tvrdili da su skupile tri miliona potpisa protivnika istospolnih brakova.

"Nismo postigli naš cilj, učinićemo to sljedeći put", rekao je predsjednik te koalicije Mihai Georgiu.

Inače, na referendumu građani su se izjašnjavali o predlogu da se brak Ustavom definiše kao zajednica muškarca i žene, umjesto kao zajednica "supružnika".

Ova revizija otežala bi legalizaciju istopolnog braka, koji je statutarno zabranjen u Rumuniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније