Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

28. 11. 2018. 12:06 >> 11:41

U TUNISU

Saudijskom princu poručili: Ubica nije dobrodošao

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman doputovao je sinoć u posjetu Tunius, a dočekali su ga protesti protiv njegove uloge u jemenskom ratu i u represiji u njegovoj zemlji, javljaju agencije.

Mohamed bin Salman, jedan od prvih članova saudijske kraljevske porodice koji dolazi u posjetu Tunisu nakon revolucije 2011. godine, sastao se sa tuniskim predsjednikom Bejiom Kaidom Esebsijem i premijerom Jusefom Čahedom, prenosi Frans Pres.

Međutim, stotine Tunižana iskazali su svoj protest protiv posjete kontroverznog saudijskog princa, koji se povezuje sa brutalnim ubistvom saudijskog novinara Vašington Posta, Džamala Kašogija, protestvujući u glavnom gradu Tunisa uz poruke "ubica nije dobrodošao u Tunis" i "Sramota za vlasti Tunisa".

Saudijski princ "nije u Tunisu gost, on je kod kuće", rekao je predsjednik Esebsi,  ističući da su veze dviju zemalja veoma jake.

"Nijesam mogao doći u sjevernu Afriku, a da ne posjetim Tunis. Predsjednik Esebsi mi je poput oca", rekao je saudijski prijestolonasljednik, prenosi Rojters.

Kabinet tuniskog predsjednika u saopštenju je naveo da su dvojica čelnika razgovarala o "načinima jačanja saradnje", prije svega privredne, o "jačanju ulaganja i o saradnji na vojnom i bezbjednosnom polju" kao i o organiziranju 30. susreta na vrhu Arapske lige u Tunisu, u martu naredne godine.

Princ Mohamed je prije Tunisa posjetio Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrejn i Egipat, gdje su tamošnje vlasti potvrdile svoju podršku saudijskoj monarhiji.

Kašogijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije mjesec i po zaoštrilo je odnose Saudijske Arabije sa Zapadom i nanijelo štetu saudijskom prijestolonasljedniku u inostranstvu.

Saudijska Arabija tvrdi da on nije znao da se organizuje ubistvo.

Saudijski prestolonasljednik će nakon Tunisa otputovati na Samit G20 koji se održava u Argentini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније