Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Anadolija; Objavila: J.B.Č. ]

05. 12. 2018. 14:04 >> 13:42

MEKSIKO

Migranti priželjkuju da im SAD otvori vrata

Više od 9.000 migranata iz zemalja Srednje Amerike, većinom Hondurasa, stiglo je u Tihuanu, u Meksiku i čekaju da im Sjedinjene Američke Države (SAD) otvore vrata.

Američka policija je 25. novembra prilikom intervencije koristila suzavac, a posljedice su osjetili i migrantkinja iz Hondurasa Maria Lila Meza Kastro i njen sin. Ova majka petero djece jedna je od mnogih koji čekaju na granici, a zatražila je i pomoć američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kastro se za agenciju Anadolija (AA) prisjetila dešavanja tog dana i kazala kako nijesu očekivali da će američke snage reagirati na ovakav način.

"Najednom su počeli bacati dimne bombe. Jedna od njih je pala na mjesto gdje sam bila i ja s djecom. Sinu je pozlio od dima, a kasnije i meni. Jedan mladić nam je donio vode i umio nas. Čim sam došla sebi, zgrabila sam djecu i udaljila se odatle", kazala je Kastro.

Pojasnila je kako oni žele samo posao i da se mole za otvaranje graničnog prelaza.

"SAD je zemlja mogućnosti, a Honduras je siromašna zemlja, zato smo krenuli na put. U Hondurasu sam radila povremene sedmične poslove, ali mi nijesu plaćali. Zaista ne znamo šta da radimo. Želimo da nam američki predsjednik Donald Trump pomogne", istakla je Kastro.

Grupa ljudi u Tihuani u Meksiku, uz obrazloženje da su im zahtjevi za azil kasno uzeti u obradu, 25. novembra krenuli su prema granici, a nekolicina njih je kasnije pokušala ilegalnim putem preći granicu. Američke sigurnosne snage su intervenisale i koristile suzavac, što je dovelo do netrpeljivosti između dvije zemlje. Vlada Meksika je zatražila istragu ovog slučaja.

S druge strane, u El Pasu, u Teksasu, nedaleko od meksičko-američke granice, uhvaćeno je 400 migranata koji su granicu prešli ilegalnim putem.

Portparol graničnih snaga SAD-a Fidel Baca saopštio je kako su svi migranti, među kojima je bilo žena i djece, uhvaćeni isti dan, javili su meksički mediji.

Još uvijek nije poznato da li su bili dio konvoja čiji je veliki dio stigao do Tihuane, a Baca je dodao kako se dio sam predao sigurnosnim snagama i podnio zahtjev za azil.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније