Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: I. P. ]

28. 02. 2019. 08:26 >> 09:45

TRAMP OTKRIVA

Tražili ukidanje sankcija za zatvaranje jednog postrojenja

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da je njegov samit sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom propao kada je Sjeverna Koreja tražila puno ukidanje međunarodnih sankcija predvođenih Amerikom, u zamjenu za zatvaranje jednog nuklearnog postrojenja Jongbijon.

Tramp i državni sekretar Majk Pompeo rekli su novinarima u Vijetnamu danas da SAD nijesu spremne da sklope sporazum ukoliko se Sjeverna Koreja ne obaveže da odustane od svojih tajnih nuklearnih pogona van Jonbijona, kao i svog programa proizvodnje raketa i bojevih glava.

Stručnjaci su rekli da Vašington ne bi trebalo da napravi velike ustupke za sporazum koji podrazumijeva samo postrojenje Jongbijon zato što se vjeruje da Sjeverna Koreja tajno upravlja drugim lokacijama za obogaćivanje uranijama skrivene širom zemlje.

Američki predsjednik je još rekao da ne vjeruje da je sjevernokorejski vođa Kim Džong Un uključen u maltretiranja američkog studenta Ota Varmbiera koji je umro poslije pritvora u Sjevernoj Koreji.

"Rekao mi je da nije znao ništa o tome i ja ću mu vjerovati na riječ", rekao je Tramp o sjevernokorejskom vođi.

Tramp se smatra zaslužnim za oslobađanje američkih zatvorenika u inostranstvu i koristio je smrt 22-ogodišnjeg studenta Varmbiera za osudu Sjeverne Koreje i njenog kršenja ljudskih prava prije nego što je ublažio retoriku uoči razgovora sa Kim Džong Unom.

Tramp: Kim obećao da neće nastaviti nuklearne probe

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas u Hanoju da mu je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un obećao da neće nastaviti nuklearne probe, javila je agencija AP.

Tramp je iznenadno ranije završavanje drugog samita koji je okončan bez postizanja dogovora, objasnio da ponekad treba napustiti pregovore.

"Ponekad treba napustiti razgovore", rekao je Tramp i dodao da je Sjeverna Koreja zatražila ukidanje američkih sankcija u zamjenu za denuklearizaciju, ali da on nije izrazio volju za tim.

Tramp je dodao da mu je Kim ipak obećao da neće nastaviti nuklearne probe i naveo da je kraj samita sa Kimom bio "veoma prijateljski".

Američki predsjednik je rekao da za sada ne planira naredni samit s Kimom.

Kim i Tramp su danas ranije završili samit bez dogovora i odmah su u odvojenim konvojima napustili lusksuzno zdanje u centru Hanoja gdje su bili razgovori, javila je agencija Frans pres.

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders je rekla da dogovor nije postignut, ali će razgovori između dvije delegacije biti nastavljeni u budućnosti.

Zbog iznenadnog odlaska delegacija nije održana ranije predviđena ceremonija potpisivanja dogovora čime je trebalo da bude završen drugi samit između dvojice lidera.

Tokom prvog samita održanog 12. juna u Singapuru, Tramp i Kim su potpisali deklaraciju o denuklearizaciji korejskog poluostrva, ali od tada nije učinjen napredak.

Kim je danas rekao, između dvije sesije razgovora, da ne bi bio u Hanoju da nije spreman za denuklearizaciju, mada je ostao nejasan o konkretnim mjerama.

Tramp je ponovio da ne žuri po pitanju postizanja sporazuma prema kojem bi Sjeverna Koreja okončala nuklearni program i dodao da brzina postizanja tog dogovora nije toliko važna za njega.

Bijela kuća: Bez dogovora Trampa i Kima

Drugi samit američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una završen je danas u Hanoju bez dogovora, saopštila je Bijela kuća.

"Sporazum nije postignut", navela Bijela kuća, dodajući da će se sastanci nastaviti u budućnosti.

Razgovori Trampa i Kima završeni su u Hanoju ranije nego što je bilo planirano, a kako prenosi AP, neće biti ni planiranog ručka.

I BBC javlja da su Kim i Tramp završili ranije razgovore i da se svako uputio ka svom hotelu.

Tramp i Kim sastali su se juče u Hanoju na prvoj rundi razgovora i na večeri gdje su obojica djelovali optimistično. Tramp je rekao da je zadovoljan tempom pregovora uprkos nekim kririkama da oni ne teku dovoljno brzo, prenosi Rojters.

Oni su u nekoliko navrata odgovarali na pitanja novinara, što je rijetka pojava za Kima, mladog diktatora.

"Mnogo ljudi je skeptično oko ovog sastanka", rekao je Kim i dodao da će "uraditi sve što je u njegovoj moći da na kraju ispadnu dobri rezultati."

Takođe, u jednom trenutku na konferenciji, Tamp je zamolio novinare da svi u glas ne postavljaju pitanje Kimu.

"Ovo nije kao da se suočavate sa Trampom", našalio se američki predsjednik.

Prema rasporedu koji je ranije objavila Bijela kuća, bilo je planirano da dvojica lidera u 14.05 po lokalnom vremenu potpišu sporazum.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније