Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

15. 04. 2019. 09:10 >> 09:10
1

POMPEO NAJAVIO

Koristiće sve ekonomske i političke mjere protiv Madura

Sjedinjene Države će upotrijebiti sva moguća ekonomska i politička sredstva na raspolaganju kako bi predsjednik Venecuele Nikolas Maduro odgovarao za krizu u svojoj državi, te će jasno dati do znanja Kubi i Rusiji da će platiti cijenu, jer ga podržavaju, rekao je juče američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je to poručio u graničnom kolumbijskom gradu Kukuti, posljednjoj tački trodnevne posjete Čileu, Paragvaju i Peruu, državama regije na koje je Vašington usredsređen zbog krize u Venezueli i sve veće prisutnosti Kine.

Maduro za ekonomske probleme svoje države krivi američke sankcije, a opozicionog čelnika Huana Gvaida, naziva američkom marionetom.

Više od tri miliona stanovnika Venecuele pobjeglo je iz države pogođene ogromnom inflacijom, nestašicama hrane i lijekova.

"SAD će nastaviti koristiti sva ekonomska i politička sredstva na raspolaganju kako bi pomogao narodu Venecuele. A takav isti razgovor ćemo imati i s Rusima", kazao je Pompeo nakon posjete migrantima u skloništu u Kukuti, graničnim mostovima i skladištu s humanitarnom pomoći.

"Koristeći sankcije, ukidanje viza i druga sredstva, obvezujemo se da ćemo režim i one koji ga podržavaju učiniti odgovornima za njihovu korupciju i represiju demokratije", dodao je.

Kritičari upozoravaju kako bi stroge sankcije mogle naštetiti samom narodu Venecuele.

Većina zapadnih zemalja priznala je Gvaida kao privremenog predsjednika, ali Rusija i Kina stoje uz Madura.

"Gledajte kako se politička i diplomatska omča steže oko Madurovog vrata", rekao je Pompeo novinarima prije nego što je krenuo nazad prema SAD-u.

Vašington je već uveo niz sankcija protiv Madurove vlade u pokušaju da ga zbaci s vlasti, no on i dalje ima podršku državne vojske. Američko ministarstvo financija u petak je na crnu listu dodalo još četiri kompanije i devet brodova, od kojih neki navodno dovoze naftu Kubi.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trampa, Džon Bolton, najavio je da će u srijedu održati govor kubanskim emigrantima u Majamiju o mjerama koje će Bijela kuća preduzeti prema Venecueli, Kubi i Nikaragvi, državama koje je prozvao "trojkom tiranije".

Iako još nije donesena konačna odluka o mjerama koje bi Bolton trebao najaviti, Trampova vlada razmatra niz opcija, poput novih ciljanih sankcija i dodatnih poslovnih restrikcija nad komunističkom ostrvskom državom koje je ublažio prethodni predsjednik Barak Obama, otkrivaju dva izvora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније