Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: M.M ]

21. 05. 2019. 14:05   >>  14:06

DO 26. MAJA

Izbori za Evropski parlament počinju u četvrtak

Oko 400 miliona ljudi iz 28 članica EU od 23. do 26. maja biraće svoje predstavnike u Evropskom parlamentu za narednih pet godina.

Nova istraživanja javnog mnjenja pokazaju da birače pred ove izbore najviše brinu ekonomija, nezaposlenost, imigracija, ekologija, ali i terorizam, unapređenje ljudskih prava, demokratija, socijalna zaštita.

Glasanje na evropskim izborima počinje u četvrtak 23. maja u Holandiji i Britaniji, u Irskoj se glasa u petak 24. maja, u Češkoj u petak i subotu - 24. i 25. maja, u Letoniji, Malti i Slovačkoj u subotu 25. maja a u preostaloj 21 članici u nedjelju, 26. maja.

Ukupno se bira 751 evroposlanik, s obzirom na to da Britanija nije napustila EU.

Da je Velika Britanija izašla iz EU krajem marta, kako je prvobitno planirano, u Parlamentu bi sjedjelo 705 poslanika.

Broj evroposlanika svake članice utvrđen je na osnovu veličine njene populacije pa tako Kipar, Luksemburg, Malta i Estonija imaju po šest predstavnika u EP, a najmnogoljudnija Njemačka 96.

Pravo glasa u većini članica imaju građani sa 18 i više godina, osim u Grčkoj (17), i Malti i Austriji (16).

Međutim, kandidati na evropskim izborima u 15 članica moraju da imaju najmanje 18 godina, u deset zemalja 21, u Rumuniji 23, a u Italiji i Grčkoj najmanje 25 godina.

Kada je riječ o izlaznosti, ona od izbora do izbora opada, uprkos kampanjama sa ciljem da podstaknu Evropljane da izađu na birališta.

Na izborima 2014. izlaznost je bila 42,6 odsto nakon 43 procenta 2009. i maksimalnih 62 odsto na prvim direktnim zborima 1979.

Posljednje predizborne procjene ukazuju da će Evropska narodna partija (EPP) ostati najveća grupa u EP sa 180 mjesta u odnosu na 217 sada.

Opašće i snaga lijevog centra okupljenog u grupi socijalista i demokrata (SD), sa 186 na 149 mjesta u EP.

Liberalni savez ALDE bi, prema procjenama, trebalo da ima 76 evroposlanika, osam više nego sada, a Zeleni 57 ili pet više.

Kako prenosi agencija AP, liberali su sada spremni da formiraju novu grupu sa Republikom u pokretu francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Na strani krajnje desnice i nacionalista, predviđa se da će grupa Evropa nacija i slobode, u kojoj su partije poput italijanske Lige, britanske Stranke za nezavisnost (UKIP) i francuskog Nacionalnog okupljanja, dobiti 62 mjesta u novom EP prema 37 sada.

Inače, uslov za formiranje grupe u EP je 25 evroposlanika iz najmanje četvrtine članica EU.

Preliminarni rezultati znaće se u kasnim večernjim satima u nedjelju, a novoizabrani evroposlanici će već u ponedjeljak početi razgovore o formiranju parlamentarnih grupa.

Objavljivanje djelimičnih i preliminarnih rezultata nije dozvoljeno prije nego što se zatvore sva biračka mjesta u EU, a to je nedjelja 26. maj u 23.00.

Mandat sadašnjeg EP završava se 1. jula a novi evroposlanici zauzeće svoja mjesta u Strazburu 2. jula i na prvoj plenarnoj sjednici izabrati predsjednika, 14 potpredsjednika i još pet drugih visokih zvaničnika, i takođe odlučiti o broju i sastavu parlamentarnih odbora.

Lideri EU okupiće se 28. maja da biraju kandidate za najviše pozicije u EU koje treba da potvrdi EP. Predloženi komesari će u periodu između jula i oktobra obrazlagati u EP svoje politike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније