Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

08. 07. 2019. 09:45 >> 09:51

HILJADE LIKVIDACIJA

Filipinska policija i dalje ubija dilere i narkomane

Tri godine otkako je na Filipinima pokrenut rat protiv droge i dalje se nastavljaju nezakonita ubistva od strane policije, a vlast odbija da sprovede istrage o tome, javlja Rojters.

U izvještaju pod nazivom "Oni samo ubijaju", Amnesti Internešnl (AI) je zatražio od UN-ovog Vijeća za ljudska prava da odobri rezoluciju kojom se traži istraga na Filipinima gdje je na djelu, kako kažu, "opasna normalizacija" ilegalnih egzekucija i policijskog zlostavljanja.

Nemoguće saznati broj ubijenih

Tačan broj smrti tokom rata protiv droge, koji je započeo predsjednik Rodrigo Duterte nije moguće utvrditi, ali se pretpostavlja se da je tokom policijskih akcija ubijeno više hiljada ljudi. Iz policije tvrde da su osumnjičeni, koje policija ubije tokom akcija naoružani i da se odupiru hapšenju.

Vlasti opovrgavaju optužbe da je riječ o egzekucijama narkomana i dilera i tvrde da porodice žrtava mogu tužiti policiju, ako smatraju da je riječ o nelegalnim ubistvima.

Policija ubija ljude koji pripadaju najsiromašnijim slojevima.

Iz AI-a tvrde kako vlasti zataškavaju točan broj ubijenih te je tako nemoguće doznati koliki je točan broj žrtava, no sigurno je riječ o ljudima koji pripadaju siromašnom sloju i čije obitelji nemaju sredstva za pravnu bitku protiv policije.

Iz AI-ovog izvještaja iz aprila, koji se fokusirao na provinciju Bulakan, gdje je sada središte borbe protiv droge, zabilježeno je 27 ubistava u 20 incidenata, od čega je 18 bilo tokom policijskih operacija.

U tri četvrtine slučajeva ubijeni su se nalazili na policijskom popisu osumnjičenih za drogu. AI pretpostavlja da je više od pola ovih ubistava neopravdano.

Vlasti negiraju da su ubistva neopravdana

Policija tvrdi da su ubiostva, koja se događaju tokom akcija u kojima se policajci pretvaraju da žele kupiti drogu, rezultat samoobrane.

Portparol predsjednika Dutertea Salvador Panelo, prošle sedmice je izjavio da policija postupa u skladu sa zakonom, a poziv na djelovanje UN-a nazvao je miješanjem stranih vlada, koje je nastalo na temelju lažnih vijesti i neistinitih informacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније