Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

29. 07. 2019. 17:02 >> 17:08

U SUPROTNOM NEMA PREGOVORA

Džonson pritiska EU da pristane na promjenu sporazuma

Novi premijer Velike Britanije Boris Džonson približio je tu zemlju izlasku iz Evropske unije (EU) bez dogovora insistirajući da ne želi da razgovara sa liderima EU ako ne pristanu da se ponovo otvore pregovori o postojećem sporazumu o razlazu.

Džonson pokušava da pritisne EU pripremanjem Velike Britanije da napusti EU za tri mjeseca bez dogovora.

Džonson je razgovarao telefonom sa nekoliko lidera otkad je stupio na dužnost, ali nije imao sastanke.

Njegova portparolka Alison Doneli rekla je da on neće pristati na pregovore, ukoliko ne postoji mogućnost mijenjanja sporazuma.

"On je siguran da će EU prestati da se opire mijenjanju dogovora", rekla je ona.

Ukoliko se to ne desi ona je rekla da pretpostavlja da će 31. oktobra Britanija izaći iz EU bez sporazuma.

Džonson je prošle nedjelje postao premijer Velike Britanije obećavajući da će tu državu izvesti iz Evropske unije i da za to neće biti izgovora. On je rekao da želi istupanje zemlje iz EU do 31. oktobra, sa dogovorom ili bez dogovora sa Briselom.

Sporazum koji su dogovorili Džonsonova prethodnica Tereza Mej i EU u britanskom parlamentu je tri puta odbijen. To je bio i razlog podnošenja njene ostavke.

Međutim, parlament se protivi i Bregzitu bez dogovora.

Džonson insistira da se u tom sporazumu naprave velike promjene, uključujući ukidanje polise osiguranja za irsku granicu, što su su zakonodavci odbacili.

Evropska unija je rekla da ne želi da ponovi pregovore ili da ukloni bekstop, sigurnosnu klauzulu koja sprečava vraćanje na fizičku granicu izmedju Irske, članice EU i britanske Sjeverne Irske.
Novi ministar finansija Dominik Rab rekao je da su potrebni napori sa obje strane da se postigne dogovor, ali da je "jako bitno da budemo spremni na sve mogućnosti".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније