Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

(Blic,B92)

03. 09. 2019. 23:05 >> 23:35

VEĆINA PROTIV DŽONSONA

Bregzit bez dogovora protivzakonit

Britanski parlament izglasao je večeras pokretanje procedure za zabranu Bregzita bez dogovora. Time se većina poslanika suprostavila namjeri premijera Borisa Džonsona da Britaniju izvede iz EU do 31. oktobra, sa ili bez sporazuma.

Poslanici su sa 328 glasova "za" i 301 glasom "protiv" izglasali odluku po kojoj bi napuštanje Evropske unije 31. oktobra bilo protivzakonito.

Premijer Džonson oglasio se nakon glasanja rekavši da odbija da prihvati odluku parlamenta, pripremajući tako teren za vanredne izbore.

Raspravu su predložili poslanici koji pokušavaju da pronađu način za izbjegavanje izlaska zemlje iz Evropske unije (EU) bez sporazuma, javio je Radio slobodna Evropa.

Berkou je rekao da je rasprava u toku i da će trajati oko tri sata.

Poslanici će potom glasati da li će se u srijedu izjasniti o zakonu kojim bi premijer Boris Džonson bio primoran da za tri mjeseca odloži Bregzit, planiran za 31. oktobar.

"To je naša posljednja šansa da iskoristimo priliku", rekao je lider opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin, na početku rasprave.

"Ako ne djelujemo danas, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira da li su ljudi glasali za izlazak ili ostanak, nijesu glasali za gašenje demokratije", dodao je Korbin.

Vlada britanskog premijera izgubila je ranije danas većinu u parlamentu pošto je poslanik Filip Li, koji je obezbjeđivao jedan glas više, prešao u opozicionu Liberalno-demokratsku stranku.

Džonson je uporan u nastojanju da Veliku Britaniju izvede iz Evropske unije 31. oktobra, sa ili bez sporazuma, i spreman je, ukoliko njegova stranka ne dobije većinsku podršku, da za 14. oktobar raspiše prijevremene parlamentarne izbore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније