Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

16. 09. 2019. 23:06   >>  23:04

DŽENERAL MOTORS

Gotovo 50.000 radnika stupilo u štrajk

Više od 49.000 radnika "Dženeral motorsa" (GM) stupilo je danas u štrajk.

Oni su postavili prepreke na ulazima u fabrike nakon što su propali pregovori sindikata Ujedinjeni Automobilski Radnici (UAW) sa rukovodstvom kompanije o zaradama i uslovima rada.

Radnici su zatvorili 33 proizvodna pogona u devet država širom SAD-a, kao i 22 skladišta za distribuciju rezervnih djelova, javlja agencija AP.

Neizvjesno je koliko će protesti trajati, a iz sindikata kažu je GM otežao višemjesečne pregovore, dok iz kompanije tvrde da su dali značajne ponude, uključujući veće plate i fabrička ulaganja.

Ovo je prvi nacionalni štrajk sindikata UAW od dvodnevne šetnje 2007. godine koja je malo uticala na kompaniju.

Potpredsjednik UAW-a, Teri Dites, glavni sindikalni pregovarač, izjavio je da je štrajk posljednje pribježište tog sindikata i da je potreban, jer su dvije strane daleko od postizanja dogovora o novom četvorogodišnjem kolektivnom ugovoru. Dodao je da sindikat nije ušao u štrajk olako.

"Potpuno shvatamo teškoće koje to može prouzrokovati. Zalažemo se za poštene plate, za pristupačnu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, zalažemo se za svoj udio u profitu", rekao je Dites.

S druge strane, GM je saopštio da je ponudio povećanje plata i ulaganja u fabrike u SAD-u vrijedna sedam milijardi dolara, koja bi rezultirala otvaranjem 5.400 novih radnih mjesta, od kojih bi manji dio popunili postojeći zaposleni. Iz kompanije nijesu objavili precizne cifre.

Takođe su naveli da nude veći udio radnicima u podjeli profita, zdravstvene benfite po kojima su "vodeći na nacionalnom nivou", kao i jednokratnu isplatu od po 8.000 dolara svakom radniku nakon ratifikacije kolektivnog ugovora.

Budući da su izjave za javnost dviju strana oprečne, teško je reći koliko će štrajk trajati, izjavila je Kristin DŽicek, potpredsjednica za pitanja rada i industrije pri Centru za istraživanja u automobilskom sektoru, industrijskoj tink tenk organizaciji.

Trajanje protesta "zavisiće od toga koliko su stavovi dvije strane zaista udaljeni i od toga gdje su podvukli crtu", rekla je ona.

Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni danas u 10:00 časova po lokalnom vremenu u istočnoj vremenskoj zoni, dodaje AP.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније