Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

22. 10. 2019. 20:39 >> 20:44
3

ROK 150 SATI

Erdogan i Putin se dogovorili o povlačenju Kurda

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je večeras u Sočiju da je postigao dogovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da se kurdski borci povuku 30 kilometara od pogranične oblasti na sjeveroistoku Sirijem, u roku od 150 sati.

Na zajedničkoj konferenciji poslije razgovora s Putinom, Erdogan je rekao da će period od 150 sati - nešto više od šest dana, početi da teče sjutra u podne.

Turska i Rusija će potom organizovati zajedničke patrole, naveo je Erdogan.

Sporazum Turske i Rusije uslijedio je odmah pošto su kurdske snage objavile da su se povukle iz oblasti na sjeveroistoku Sirije za koju je Ankara tražila da bude očišćena od kurdskih boraca.

Visoki zvaničnik Sirijske demokratske snage (SDF) Redur Halil je međutim rekao da turska vojska i njeni saveznici, borci sirijske opozicije, nastavljaju operacije na sjeveroistoku Sirije, izvan zone povlačenja SDF.

On je kazao da su njegove snage poštovale primirje koje ističe večeras u 21.00 po centralnoevropskom vremenu, i povukle borce izvan pogranične oblasti između mjesta Tal Abjad i Ras al-Ajn, udaljenih 120 kilometara.

Halil je naveo da je turska vojska nastavila napade i izvan te oblasti i zauzela 15 kurdskih sela kod grada Kobani, i da nastavlja da napreduje.

Turska je 9. oktobra počela ofanzivu protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije, a po sporazumu o primirju koje je u četvrtak postignuto uz posredovanje SAD, kurdske snage su morale da napuste dio uz granicu i predaju ga borcima sirijske opozicije koji imaju podršku Ankare.

Ankara je zaprijetila da će obnoviti ofanzivu ako se kurdske snage ne povuku.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsjednika Donalda Trampa potvrdio je večeras da su se SDF povukle iz oblasti na sjeveru Sirije koju Turska želi očišćenu od kurdskih boraca.

To znači da su kurdske snage poštovale uslove primirja, par sati prije njegovog isteka.

Petodnevnu pauzu turske ofanzive dogovorili su potpredsjednik SAD Majk Pens i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Međutim, Erdogan je rekao da pograničnu oblast treba da napusti još 1.300 kurdskih boraca.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније