Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

13. 01. 2020. 08:24 >> 08:23

U ŠPANIJI

Protesti protiv nove koalicione vlade

Dok nova lijeva koaliciona vlada predvođena premijerom Pedrom Sančezom ulazi u kabinet, desetine hiljada Španaca izašlo je na ulice strahujući od mogućeg "razbijanja" Španije.

Desetine hiljada Španaca izašlo je u koordinirani protest protiv vlade u kojoj se prvi put nalazi Unidas Podemos, jedina velika stranka koja podržava referendum o nezavisnosti Katalonije.

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) i manji lijevi Unidas Podemos u nedjelju su predstavili kralju Filipeu VI svoje ministre nakon što su prošle sedmice tijesnom većinom dobili zeleno svjetlo u parlamentu. Za tu vladu ruku je podiglo 167 zastupnika, a protiv je bilo njih 165, mahom desnice.

Sančez, koji je na vlasti od juna 2018, dobio je novi mandat, jer se 18 zagovornika nezavisnosti pokrajina Katalonije i Baskije, suzdržalo od glasanja. Oni nijesu glasali, jer im je Sančez obećao pregovore oko budućnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku.

U gradiću Talavera de la Reina, udaljenom 120 kilometara od Madrida, oko hiljadu osoba sa španskim zastavama izašlo je pred gradsku skupštinu.

"Dugo smo ćutali, ali konačno je vrijeme da kažemo što mislimo. Ova vlada bi mogla dovesti do razbijanja Španije", rekao je 50-godišnji Žoze Moreno za Hinu tokom protesta.

Slična okupljanja organizovala su civilna udruženja, a podržala ih je desna stranka Vox, širom zemlje.

Premijer Sančez je s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost Katalonije, dogovorio uspostavljanje pregovaračkog stola. No rekao je kako "Španija neće biti razbijena", te da će se razgovori voditi u skladu s ustavom koji ne dopušta referendum. ERC je pak rekao da će razgovarati o svemu, uključujući "samoodređenje".

"Sančez je u rukama katalonskih i baskijskih separatista. Mi mu ne vjerujemo. Zabrinuti smo ovom situacijom", istaknuo je jedan od demonstranata.

Španija je prošle sedmice dobila prvu koalicionu vladu nakon 80 godina, a novi ministri će danas preuzeti svoja mjesta.

Biće to manjinska vlada, jer PSOE i Unidas Podemos imaju ukupno 155 zastupnika ispod natpolovične većine od 176 mjesta.

Prilikom donošenja zakona mogli bi zavisiti o manjim regionalnim strankama, poput katalonskog ERC-a i baskijskog EH Bildua, zagovornika odcjepljenja Katalonije i Baskije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније