Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

19. 01. 2020. 23:24   >>  23:30 1

PRAVNI TIM PREDSJEDNIKA SAD

Optužbe na račun Trampa napad na Amerikance

Pravni tim američkog predsjednika Donalda Trampa odbacio je optužbe Zastupničkog doma Kongresa za njegov opoziv, tvrdeći da je Tramp nevin, a da su optužbe na njegov račun opasan napad na Amerikance.

U dokumentu na šest stranica objavljenom u subotu, Trampovi advokati prvi su se put službeno oglasili na dvije stavke opoziva - zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa.

Ta dva člana, usmjerena da se Tramp opozove s mjesta predsjednika, čine osnovu suđenja koje u utorak počinje u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca.

"Imamo snažnu pravnu osnovu. Predsjednik nije učinio ništa loše i vjerujemo da će se to riješiti u ovom procesu", rekao je jedan od tri izvora bliskih Trampovu pravnom timu koji je informisao novinare o sadržaju dokumenta. Tramp ovog vikenda u svom klubu "Mar-a-Lago" u Palm Beachu na Floridi igra golf.

Prema riječima tog izvora, u odgovoru Trampovog pravnog tima ističe se da proces protiv predsjednika "nije ništa drugo nego opasan napad na američki narod i njegovo pravo da glasa".

U dokumentu se tvrdi da članovi opoziva krše američki Ustav i da bi mogli nanijeti trajnu štetu.

Tramp je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi sprovela istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena, te da je ometao Kongres u njegovoj istrazi o tom slučaju.

Tramp je poricao bilo kakve nepravilnosti i optužio demokrate da na gerilski način žele da ponište njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Suđenje u Senatu najvjerovatnije neće dovesti do Trampovog opoziva budući da to nije podržao nijedan republikanski senator.

Trampovi advokati u svom dokumentu tvrde da je Tramp u svakom trenutku radio po punim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima.

Istovremeno su demokrati predstaviti svoju pravnu strategiju s argumentima za Trampov opoziv s dužnosti.

U njoj se tvrdi da se predsjednik mora opozvati kako bi se zaštitila nacionalna sigurnost i sačuvao sistem vlasti u zemlji. Takođe se podržavaju optužbe za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

"Senat bi trebao osuditi i smijeniti predsjednika Trampa kako bi se izbjegla ozbiljna i dugoročna šteta našim demokratskim vrijednostima i sigurnosti nacije", rekli su demokratski zakonodavci, prvi put službeno pozivajući Senat da osudi predsjednika i smijeni ga s dužnosti.

"Slučaj protiv predsjednika Sjedinjenih Država je jednostavan, činjenice su neosporne, a dokazi su neosporni", rekli su.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније