Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

31. 01. 2020. 15:16 >> 15:14

U BELGIJI

Ljekari oslobođeni optužbe za eutanaziju

Sud u Belgiji oslobodio je tri doktora optužbe za ubistvo trovanjem u slučaju koji se smatra ključnim testom za belgijske zakone o eutanaziji.

Pomenuta tri doktora učestvovala su u eutanaziji nad 38-godišnjom mentalno oboljelom pacijentkinjom Tinom Nis, koja je preminula 2010. godine.

Njena porodica tužila je doktore sudu tvrdeći da eutanazija nije smjela da se dogodi i da mentalno stanje pacijentkinje nije bilo beznadežno, te da je liječenje bilo još uvijek moguće.

Nis se borila sa psihijatrijskim problemima godinama i više puta je pokušala samoubistvo, prenosi AP.

"Ovo je takvo olakšanje", rekao je psihijatar Liv Tijenpont, jedan od doktora oslobođen optužbi, za mrežu VRT.

Belgija je jedna od malobrojnih zemalja koja dozvoljava doktorima da ubiju pacijente na njihov zahtjev i jedna od dvije koja dozvoljava eutanaziju za ljude sa mentalnom bolešću.

Od oko 2.000 slučajeva eutanazije, koliko se godišnje sprovede u Belgiji, vrlo mali broj njih je dozvoljen u slučaju psihijatrijskih oboljenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније