Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

14. 03. 2020. 10:13 >> 10:11

VIRUS KORONA

U Španiji vanredno stanje, Njemačka vraća penzionisane ljekare

Španija je proglasila vanredno stanje nakon što su u toj zemlji 4.374 osobe oboljele od koronavirusa. Njemačka vraća penzionisane ljekare.

Špansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je građane da ne putuju u inostranstvo.

"Zbog povećanog broja otkazivanja letova i zbog situacije povezane s korona virusom u Španiji, savjetuje se putnicima da promjene svoje planove o putovanju", prenosi Hina.

Španski premijer Pedro Sančes proglasio je vanredno stanje, pa će uvesti nove mjere u borbi protiv širenja korona virusa koje bi mogle uključivati ograničenje kretanja stanovništva.

"Sjutra ćemo donijeti nove mjere kako bi se mobilizovali svi resursi u zaštiti stanovnika od virusa. Vojni, privredni, finansijski i drugi resursi biće koordinirani. Izvanredno stanje trajaće petnaest dana", rekao je Sančes na vanrednoj konferenciji u Madridu koja je kasnila i na kojoj novinarima nije bilo dopušteno postavljanje pitanja.

U Španiji 123 osobe umrle su od ukupno 4.374 oboljele.

Nije isključeno da će Španija iduće sedmice imati 10.000 zaraženih. Čekaju nas teške nedjelje. Ovo je tek prva faza u borbi s kojom se suočava svijet", rekao je Sančes.

Od danas će u Madridu biti zatvoreni svi kafići, restorani i diskoteke nakon što su već od ranije zatvorene škole, vrtići, fakulteti, muzeji, pozorišta i stadioni. U drugim djelovima zemlje takođe su pooštrene mjere.

Javna televizija TVE u svom informativnom programu pozvala je stanovnike da ostanu kod kuće.

Na ulicama je manje ljudi, a danas je u Madridu broj putnika podzemnom željeznicom pao za više od 50 posto u odnosu na isti dan prošle godine.

U petak je više od 60 država uvelo neki oblik restrikcija za putnike koji dolaze iz Španije.

Njemačka vraća penzionisane ljekare zbog korone

Škole i vrtići u većini pokrajina u Njemačkoj biće zatvorene do poslije uskršnjih praznika u aprilu, odlučila je njemačka vlada kako bi suzbilo širenje korona virusa.

Istovremeno, njemački ministar zdravlja preporučuje bolnicama da pozovu penzionisano medicinsko osoblje i studente medicine da pomognu ako zatreba u liječenju oboljelih.

"Izazov je ogroman", rekao je premijer Bavarske Markus Zeder.

U Njemačkoj je dosad zaraženo 3.062 ljudi, prenosi Rojters.

U Berlinu će škole i dnevni centri postepeno biti zatvarani počev od ponedjeljka, a javni prevoz biće redukovan na minimum, rekao je gradonačelnik Mihael Miler.

Ministar zdravlja Jens Špan uputio je pismo bolnicama u kojima od njih traži da pozovu penzionisane ljekare i medicinske sestre i da ih ponovo obuče u slučaju da u objektima bude previše pacijenata kojima treba hospitalizacija, prenio je Bild.

Takođe je pozvao bolnice da budu spremne da pripreme studente medicine za eventualno uključivanje u brigu o oboljelima od korona virusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније