Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

18. 11. 2020. 17:46 >> 17:44
1

PROTIV ZAKONA

"Opkoljen" Bundestag, policija gađa vodenim topovima

Berlinska policija, uz pojačanja iz drugih djelova Njemačke, sukobila se danas popodne sa demonstrantima ispred Bundestaga, gdje se glasa o zakonu koji Vladi treba da omogući lakše uvođenje ograničenja u borbi protiv korona virusa. Policija je ispalila vodu iz vodenih topova, a demonstranti su policiju potom gađali petardama, flašama i drugim predmetima.

Nakon intervencije vodenim topovima policajci su utrčali među demonstrante i nekolicinu priveli, a demonstranti su uzvratili petardama i bakljama, prenio je AP.

Iz policije je saopšteno da su se demonstranti oglušili o upozorenja da stave maske i održavaju propisanu fizičku distancu.

Inače, policija je blokirala danas široko područje oko najvažnijih državnih institucija Njemačke zbog očekivanih protesta.

Vlast je zabranila niz protesta ispred Parlamenta, navodeći bezbjednosne razloge, ali su mnoge demonstracije prijavljene za danas drugdje u Berlinu.

Policija je postavila barijere oko gradskih kvartova gdje su Bundestag, sjedište Vlade i rezidencija predsjednika Savezne republike, za slučaj da se demonstranti ogluše o zabranu.

Velika grupa ljudi okupila se jutros kod Brandenburške kapije, nedaleko od Bundestaga. Svega nekoliko je nosilo masku ili držalo distancu od drugih.

Poslanici Bundestaga će debatovati, a potom i glasati o zakonu koji će biti osnova za uvođenje restriktivnih mjera o socijalnom distanciranju, obaveznom korišćenju maski na javnom mjestu i ograničenja rada prodavnica.

Restriktivne mjere podržava većina Njemaca, ali im se protivi glasna manjina koja redovno organizuje proteste širom zemlje tvrdeći da su ograničenja neustavna.

Nedavni protesti u Lajpcigu završili su se nemirima kada su hiljade demonstranata odbile naređenje policije da stave maske, a kasnije i da se raziđu.

Očekuje se da će zakon usvojiti oba doma Bundestaga i da će ga predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer brzo potpisati.

Njemačka koja iz svijeta dobija pohvale zbog načina upravljanja zdravstvenom krizom, do sada je prijavila 13.000 smrti od posljedica korona virusa, što, poređenja radi, predstavlja jednu četvrtinu broja umrlih u Velikoj Britaniji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније