Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

05. 01. 2021. 22:09 >> 22:09

OGLASIO SE PREMIJER

Grčka vlada poziva crkvu da poštuje mjere izolacije

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je danas Grčku pravoslavnu crkvu koja planira da slavi Bogojavljenje ne mareći za mjere izolacije, da "preuzme odgovornost" i da učestvuje u velikom naporu da se ograniče posljedice epidemije korona virusa.

Ovaj poziv uslijedio je dan pošto je Sveti Sinod objavio saopštenje u kome se navodi da crkva neće pristati na mjere koje je nametnula vlada i da će crkve biti otvorene širom zemlje da obilježe srijedu, 6. januar, praznik Bogojavljenja.

U kratkom razgovoru danas sa poglavarom Grčke pravoslavne crkve arhiepiskopom Jeronimusom premijer Micotakis je istakao potrebu da svi poštuju stroge zdravstvene mjere i pozvao Crkvu da da primjer, navodi se u saopštenju iz premijerove kancelarije.

Vlada je ublažila stroge mjere zatvaranja u decembru za slavlja krajem godine i dozvolila vjerske proslave sa ograničenim brojem vjernika u crkvama gdje je obavezno nošenje maski.

Međutim, u strahu od trećeg talasa zaraze vlada je u subotu odlučila da se vrati na strogo zaključavanje, zabranjujući proslave u crkvama i zatvarajući prodavnice koje nijesu neophodne.

Drugi talas zaraze u zemlji bio je mnogo teži od talasa u proljeće. U zemlji je zabilježeno više od 5.000 umrlih od pojave virusa u februaru, od kojih više od 4.000 u posljednja dva mjeseca.

Grčka pravoslavna crkva, koja je vrlo uticajna u zemlji, više puta je kritikovana zbog nepoštovanja zdravstvenih mjera za suzbijanje korona virusa. Do sada je vlada apelovala na individualnu odgovornost vjernika da se zaštite od virusa.

Više sveštenika viđeno je bez maske, bez držanja socijalne distance, ili čak dok drže pričešče.

Najmanje pet ckrvenih velikodostojnika zaraženo je Kovidom-19 od kojih je najmanje dvoje umrlo. Osamdesetdvogodišnji arhiepiskop Jeronimus bio je nekoliko dana u bolnici zbogo korona virusa u decembru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније