Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

12. 04. 2021. 22:31   >>  22:32

NA BUDUĆIM IZBORIMA

Lašet uvjerujen da će biti kandidat za nasljednika Merkel

Predsjednik njemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet (Laschet) rekao je da je uvjeren da će dobiti saglasnost stranke da postane kandidat konzervativaca za kancelara na budućim parlamentarnim izborima, uprkos konkurenciji Bavarca Markusa Zedera (Soder), lidera Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Predsjedništvo CDU, partije Angele Merkel, treba da se sastane danas da odredi prvo usmjerenje, poslije zvanične objave ovog vikenda kandidature dvojice političara za tu trku.

Upitan da li će imati podršku većine stranke Lašet je sinoć rekao televiziji dnevnika Bild da "polazi od principa da će to biti slučaj" mada ne želi da prejudicira ishod.

"Znam šta misle predsjednici regionalnih saveza" stranke koji učestvuju u tom rukovodećem tijelu, rekao je Lašet, ali i dodao da ne želi da govori unaprijed i da treba sačekati da se vidi šta će biti.

Glavni Lašetov rival među konzervativcima je šef sestrinske bavarske CSU Zeder, koji je juče zvanično objavio kandidaturu za predstavnika konzervativaca za budućeg kancelara.

Zeder je, međutim, rekao da će ući u trku za kancelara samo ako CDU, mnogo jača stranka na nacionalnom nivou, to od njega bude tražila.

Očekuje se da rukovodstvo CDU odluči o tome tokom naredne dvije nedjelje.

Lašet koji vodi najveću saveznu državu u zemlji, Rajna Severna Vestfalija, mora da
dobije podršku svoje stranke ako hoće da bude nosilac liste koznervativaca na izborima 26. septembra.

On bi tada imao dobre šanse da naslijedi Merkel, prema rezultatima najnovijih anketa, iako je podrška konzervativcima u Njemačkoj opala posljednjih nedjelja.

Rukovodstvo CDU neće danas donijeti zvaničnu odluku o svom kandidatu za kancelara ali bi moglo da naznači trend poslije prvog kruga glasanja za vrijeme sastanka. Izuzev nekih iznenađenja, stranka bi trebalo da podrži svog predsjednika, ili da rizikuje da oduzme kredibilitet cijelom pokretu, prenose njemački mediji.

Međutim, kada je riječ o popularnosti, prema anketama, Lašet kaska iza svog konkurenta Zedera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније