Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

12. 04. 2021. 21:19   >>  21:20

NAJAVIO OSVETU

Iran optužio Izrael za napad na nuklearni kompleks

Iran je danas optužio Izrael da stoji iza napada na njegovu fabriku za obogaćivanje uranijuma u Nantanzu, koji je, kako je nagovijestio oštetio centrifuge, i najavio je "blagovremenu osvetu".

"Ovim djelovanjem "sionistički" režim je pokušao da se osveti iranskom narodu na njegovom strpljenju i mudrosti dok čeka ukidanje (američkih) sankcija", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Hatibazdeh na konferenciji za novinare u Teheranu.

Iranske vlasti su juče objavile da je nestala struja u nuklearnom kompleksu Nantanz, i nazvalo to činom "nuklearnog terorizma". U izjavi o incidentu direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi nikoga nije direktno okrivio.

Ovo je prvi put da Iran zvanično optužuje Izrael za napad. Izrael nije direktno preuzeo odgovornost za to, međutim, odmah se posumnjalo da stoji iza toga pošto su gotovo svi mediji u toj zemlji izvijestili da je veliki sajber napad izazvao prekid struje.

Ukoliko je Izrael odgovoran to će dalje pojačati već pojačane tenzije između dvije bliskoistone zemlje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji se juče sastao sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaustavi iranski nuklearni sporazum, u koji SAD planiraju da se vrate.

I dalje ima malo detalja oko toga šta se dogodilo juče ujutro u iranskom nuklearnom kompeksu. Prvo je incident opisan kao nestanak struje izazvan u elektromreži koja napaja njegove radionice iznad zemlje i podzemne prostorije za obogaćivanje uranijuma.

"Odgovor za Nantanz je osveta Izraelu. Izrael će dobiti svoj odgovor njegovim putem", rekao je portparol iranskog ministarstva bez navođenja više detalja, prenosi agencija AP.

On je potvrdio da su centrifuge IR-1, prva generacija centrifuga za obogaćivanje uranijuma u Iranu, oštećene u napadu. Nije naveo koliko su oštećene.

Državna televizija još nije prikazala snimke iz tog nuklearnog kompleksa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније