Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

18. 04. 2021. 20:52 >> 20:53

ZBOG POGORŠANJA STANJA

Saradnici Navaljnog pozvali na proteste

Saradnici osuđenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji u zatvoru štrajkuje glađu, pozvali su danas na masovne proteste u Moskvi i Sankt Peterburgu poslije navoda o naglom pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja.

Jedan od saradnika najpoznatijeg kritičara Kremlja Leonid Volkov rekao je da su uputili hitan poziv na demonstracije u srijedu jer život Navaljnog "visi o koncu".

"Ne znamo koliko dugo još može da izdrži. Ali jasno je da nemamo vremena", kazao je Volkov.

Navaljni (44), najvidljiviji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, započeo je štrajk glađu prije više od tri nedjelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni ljekar, zbog jakih bolova u leđima i gubitka osjećaja u nogama.

S druge strane, Služba za izvršenje zatvorskih sankcija navodi da Navaljni dobija adekvatnu zdravstvenu njegu.

Ljekar Jaroslav Ašikmin rekao je juče da rezultati testiranja krvi, koje je dobio od porodice Navaljnog, pokazuju izrazito visok nivo kalijuma, što bi moglo da dovede do srčanog udara i ukazuje na prestanak rada bubrega.

"Naš pacijent bi mogao da umre u svakom trenutku", kazao je Ašikmin.

Policija i zvaničnici ruske vlade za sada nisu komentarisali poziv na proteste, ali će njihov odgovor vjerovatno biti oštar.

Na januarskim protestima širom Rusije, čiji su učesnici tražili oslobađanje Navaljnog, policija je uhapsila više od 10.000 ljudi.

Navaljni je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Njemačke gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje, optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obavještajnim službama, a dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dvije i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz 2014. godine u zatvorsku, jer se nije na vrijeme javio nadležnom organu, u vrijeme dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja. Osuđujuću presudu za prevaru iz 2014. godine Navaljni ocjenjuje kao politički motivisanu.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније