Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ I. P. ]

03. 10. 2021. 11:19 >> 11:20

BEZ DOGOVORA

I dalje će se pomjerati kazaljke na satu

Iako je Evropska komisija još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomjeranje sata, države članice se o tome još nijesu dogovorile, a čini se da u dogledno vrijeme ni neće.

"U nedjelju, 31. oktobra pomjerićemo kazaljke na satu unazad", saopštio je nedavno portparol Evropske komisije Stefan De Kersmeker, odgovarajući na pitanje novinara što se događa s prijedlogom da se ukine pomjeranje sata svake posljednje nedjelje u martu i posljednje nedjelje u oktobru.

Pomjeranje sata trebalo je da prestane 2019., nakon što je bivši predsjednik Komisije Žan Klod Junker 2018. to predložio za cijelu Evropsku uniju, s time da je članicama prepušteno da odluče hoće li zadržati ljetnje ili zimsko računanje vremena, podsjeća Hina.

Prijedlog je 2019. podržao Evropski parlament, no trebalo je da ga usvoje države članice. Trenutno nema nikakvih naznaka da bi prijedlog mogao dobiti njihovu podršku.

"Stvar je sada u rukama država članica", rekao je Kersmeker.

Evropski ministri saobraćaja odlučili su u decembru 2018. da odgode odluku o ukidanju sezonskog pomjeranja sata do 2021., ali se nakon toga ništa nije dogodilo po tom pitanju.

Odluka o tome hoće li neka država članica uzeti kao trajno ljetnje ili zimsko vrijeme zavisi od njenog geografskog položaja i stoga je teško očekivati dogovor o prijedlogu Komisije koji se sada čini ishitren, iako to niko ne želi zvanično priznati.

U Evropskoj uniji postoje tri vremenske zone i najveća je srednjoevropska od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније