Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

16. 02. 2022. 13:02 >> 13:04
2

NATO

Rusija nastavlja da gomila trupe blizu Ukrajine

Rusija je nastavila da jača svoje veliko vojno prisustvo kod granica sa Ukrajinom, rekao je danas generalni sekretar NATO konstatujući da "u ovoj fazi" nema znakova smirivanja tenzija uprkos izjava Moskve.

"Nismo konstatovali nikakvu deeskalaciju na terenu u ovoj fazi. Naprotiv izgleda da Rusija nastavlja da jača svoje vojno prisustvo... Rusija može i dalje da izvrši invaziju na Ukrajinu bez prethodnog upozorenja, kapaciteti su na mjestu", sa više od 100.000 vojnika, rekao je Jens Stoltenberg na početku sastanka sa ministrima odbrane zemalja Alijanse u Briselu.

Ministri odbrane NATO sastaju se da razgovaraju o ruskoj koncentraciji trupa oko Ukrajine koja je podstakla jednu od najvećih bezbjednosnih kriza u Evropi u više decenija.

Stoltenberg je rekao da su čuli poruke Moskve o njenoj spremnosti da nastavi diplomatske napore i da su spremni da razgovraraju ali da Rusija treba da "pređe sa riječi na djela, da povuče svoje snage i smiri tenzije".

"Vrlo pažljivo pratimo šta Rusija radi. Konstatovali smo dolazak trupa i teške opreme, zatim povlačenje trupa, ali oprema i kapaciteti ostaju na mjestu", rekao je on.

"Želimo da vidimo pravo povlačenje, trajno, ne samo stalno kretanje trupa.. Spremni smo da se sastanemo sa Rusijom, ali se spremamo za najgore", rekao je Stoltenberg.

Njemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht potvrdila je da je jačanje ruskih trupa na granici s Ukrajinom i dalje izvor za zabrinutost. Ona je rekla da ima znakova koji daju nadu, ali da je važno izbliza vidjeti da li poslije riječi slijede djela.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније