Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

24. 04. 2022. 21:18 >> 21:19

IZBORI U FRANCUSKOJ

Marin Le Pen: Naše ideje dostigle vrhunac

Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen, koja je večeras poražena u drugom krugu predsedničkih izbora, izjavila je poslije objavljivanja prvih rezultata izlaznih anketa, da su ideje njene stranke Nacionalno okupljanje dostigle vrhunac, javila je agencija Frans pres.

"Naše ideje su dostigle vrhunac. Rezultati pokazuju da postoji veliko nepovjerenje naroda prema francuskim i zvaničnicima Evropske unije, a to ne može da se ignoriše", rekla je Le Penova novinarima, koja je, prema izlaznim anketama osvojila između 41,8 i 42,4 odsto glasova.

Nju je porazio dosadašnji predsjednik Emanuel Makron, koji je osvojio između 57,6 i 58,2 odsto glasova.

Le Penova (53) je prije pet godine takođe poražena u drugom krugu izbora od Makrona. To su za nju treći predsjednički izbori. Prvi put je bila kandidat 2012. i tada je bila treća sa nešto više od 17 odsto glasova.

Njen program, kako su ranije ocijenili mediji, pokazivao je neke preokrete, ali prije svega kontinuitet programa nasljeđenog od njenog oca, za mnoge omraženog Žan-Marija Le Pena koji je osnivač njene stranke Nacionalno okupljanje, nekada poznate kao Nacionalni front.

Le Penova se tokom ove predsjedničke izborne kampanje fokusirala na pokušaj da ubijedi građane u sopstveni kredibilitet tako da je izgladila svoj imidž i išla po Francuskoj da bi bila u kontaktu sa običnim građanima.

Na međunarodnom planu joj se zamjera bliskost sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, iako je osudila rat u Ukrajini, kao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније