Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 01. 2014. 09:01 >> 09:02

TEL AVIV

Šaron životno ugrožen

Zdravstveno stanje bivšeg izraelskog premijera Ariela Šarona, koji je u komi skoro devet godina, dodatno se pogoršalo i životno je ugrožen.

Amir Marom, portparol Medicinskog centra Šeba, gdje Šaron leži u komi već godinama poslije moždanog udara, izjavio je da se bivšem premijeru zdravlje pogoršalo u posljednjih nekoliko dana i na pitanje šta se može očekivati u narednim danima, odgovorio je: "Samo bog zna".

Šaronov sin Omri, koji je sa bratom Giladom u očevoj blizini, izjavio je da se oni uvijek nadaju, a ljekari su im navodno rekli da je Šaronu preostalo samo još nekoliko dana života. 

Izraelski TV kanal dva javio je da je Šaronovo zdravstveno stanje objelodanio jedan neimenovani ministar, koji je došao u bolnicu radi tretmana i razgovarao s porodicom bivšeg lidera. 

Šaron je trenutno na dijalizi zbog problema s bubrezima, kako bi se spriječilo otkazivanje drugih organa, navodi izraelska štampa. On je operisan prije nešto više od mjesec. 

Osamdesetpetogodišnji Šaron je u komi još od 4. januara 2006. godine, kada je pretrpio moždani udar. Od tada je uglavnom u pomenutom centru u Tel Hašomeru kraj Tel Aviva. 

Šaron je jedna od legendarnih, ali i kontroveznih izraelskih ličnosti. 


Kao jedan od najčuvenijih izraelskih generala bio je poznat po smjelim taktikama i povremenom odbijanju da poštuje naredbe, podseća Asošiejted pres. 

Kao političar dobio je nadimak Buldožer. 

Za premijera je izabran 2001. godine nakon što je godinama bio jedan od predvodnika tvrdolinijaša. 

Međutim, sredinom 2005. godine naredio je unilateralno povlačenje izraelske vojske i jevrejskih naseljenika iz pojasa Gaze, čime je okončano skoro četiri decenije kontrole te palestisnke teritorije. 

Bio je to šokantan preobražaj za čovjeka koji je odigrao ključnu ulgu u izgradnji jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama. 

On je napustio svoju konzervativnu partiju Likud i osnovao centristočku stranku Kadima. Očekivalo se da će biti lako izabran ponovo za premijera kada je doživio moždani udar. Njegov zamjenik Ehud Olmert izabran je za premijera nekoliko mjeseci kasnije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније