Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B. ]

15. 12. 2022. 07:19 >> 07:17

ANALIZA DEBUNK-EU ORGANIZACIJE

"Ukrajinske bio-laboratorije dio propagande Kremlja"

Nedorečenost, unutrašnja kontradiktornosti i logička nekonzistentnost ključne su karakteristike teorija zavjere i dezinformacija ruskih medija o ratu u Ukrajini, navodi nevladina organizacija DebunkEU u svojoj analizi.

DebunkEU je nezavisni istraživački centar i nevladina organizacija koja se bavi istraživanjem dezinformacija i sprovodi obrazovne kampanje o medijskoj pismenosti. DebunkEU se bavi analizom dezinformacija u baltičkim zemljama, Poljskoj, Gruziji i Crnoj Gori, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama i Severnoj Makedoniji

“Teorija zavjere o tome kako vojska Ukrajine razvija biološko oružje i namjerava da pribavi “prljavu bombu” postala je lajtmotiv propagande Kremlja. Taktika sprovođena od strane sovjetskih dezinformatora još od barem 1949. godine ponovo je postala aktuelna i prihvaćena od strane opskurnih pokreta, nanoseći štetu značajnim inicijativama usmjerenim ka suzbijanju prijetnji”, neki su od zaključaka analize, koju je objavila DebunkEU organizacija.

Kako je pokazalo istraživanje DebunkEU početkom marta 2022, nekoliko dana nakon početka invazija na Ukrajinu, ruske vlasti i mediji su počeli sa širenjem navoda o 30 tajnih laboratorija na 14 različitih lokacija širom Ukrajine, kojima se navodno upravlja ili direktno od SAD ili u saradnji sa njima, posvećenih razvoju biološkog oružja.

“Ovo je praćeno sličnim tvrdnjama objavljenim 6. marta, deset dana nakon početka invazije, u kojima se tvrdilo da Ukrajina pokušava da napravi „prljavu bombu“ na bazi plutonijuma koristeći materijal iz zatvorene nuklearne elektrane u Černobilu. Ovo je nadgradnja ranije izjave koju je noć pred invaziju izrekao predsjednik Rusije, Vladimir Putin, kazavši da su vlasti u Kijevu „otišle toliko daleko da imaju pretenziju da nabave nuklearno naoružanje“, predstavljajući navedeno kao jedan od razloga da se opravda invazija”, navodi se u analizi DebunkEU.

Kako je pokazalo njihovo istraživanje više od četiri mjeseca kasnije, nijedan dokaz za navedene tvrdnje nije objavljen, iako Ruska Federacija sada ima direktan pristup regionima Ukrajine gdje su, shodno njihovim optužbama, vlasti SAD skladištile opasan biološki materijal.

Ističu da se ova analiza bavi glavnim retoričkim karakteristikama priča sa ciljem otkrivanja mogućih razloga njihovog izmišljanja kao i pretpostavke njihovih budućih implikacija.

“Sve ove priče imaju tri ključne karakteristike: nedorečenost, unutrašnje kontradiktornosti i hronološku, kao i logičku, nekonzistentnost”, navodi se u analizi DebunkEU organizacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније