Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ Beta ]

24. 12. 2022. 16:26 >> 16:24

AVGANISTAN

Talibani zabranili ženama i rad u nevladinim organizacijama

Talibanska vlada Avganistana danas je naredila svim stranim i domaćim nevladinim organizacijama da obustave zapošljavanje žena, što je najnoviji restriktivni potez protiv prava i sloboda žena.

Naredba je stigla u pismu ministra ekonomije Karija Dina Mohameda Hanifa, u kojem se navodi da će svakoj nevladinoj organizaciji za koju se utvrdi da ne poštuje naredbu, biti oduzeta dozvola za rad u Avganistanu.

Ministarstvo je saopštilo da je primilo "ozbiljne pritužbe" na žene koje rade za nevladine organizacije koje ne nose "ispravnu" maramu ili hidžab. Nije odmah jasno da li se naredba odnosi na sve žene ili samo na žene iz Avganistana koje rade u nevladinim organizacijama.

Talibanske snage bezbjednosti su danas upotrebile vodeni top da rastjeraju žene u gradu Heratu na zapadu zemlje, koje protestuju zbog ovonedeljne zabrane univerzitetskog obrazovanja žena. Po riječima očevidaca, protestovalo je oko dvije desetine žena uzvikujući: "Obrazovanje je naše pravo!".

Široka je međunarodna osuda zabrane studiranja, uključujući i većinskih muslimanskih zemalja.

U pakistanskom gradu Kveti desetine avganistanskih studenata-izbeglica protestovale su u subotu protiv zabrane visokog obrazovanja za žene u njihovoj domovini - Avganistanu, i zahtijevale da se fakulteti smjesta otvore za žene.

Uprkos tome što su obećavali umerenije propise, uz poštovanje prava žena i manjina, talibani su uveliko primijenili svoje strogo tumačenje islamskog zakona, ili šerijata, otkako su preuzeli vlast u avgustu 2021.

Zabranili su devojčicama da pohađaju srednju i srednju školu, a sada i univerzitete i zabranili ženama da se bave većinom oblasti rada i zapošljavaju se. Ženama je naređeno da u javnosti nose odjeću kja ih prekirva od glave do pete i zabranjeno im je da idu u parkove i teretane.

Avganistansko društvo, iako uglavnom tradicionalno, u poslednje dvije decenije vlade koju su podržavale SAD, prihvatalo je školovanje devojčica, devojaka i žena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније